Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Kan mixern förbättra vinet?
Vinkork vin

Kan mixern förbättra vinet?

Publicerad den

Kör vinet i blendern och maxa upplevelsen. Det påstår matnörden Nathan Myhrvold i en intervju med New York Times.

Annons

Dekantera vin – att hälla över det från flaska till karaff – är något man gör av två anledningar: för att inte bottensatsen på lagrade viner ska hamna i glaset, och för att unga viner ska komma i kontakt med luft och utvecklas.

Nu påstår Nathan Myhrvold, kock, forskare, Microsoftutvecklare och författare till boken Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking att “hyperdekantering” är det bästa sättet att dekantera rött vin.

Nathan Myhrvold

Hyperdekantering enligt Nathan Myhrvold innebär att man kör vinet i en blender och därmed låter maximalt med vin komma i kontakt med luft. Han säger sig till och med ha omvänt en spansk vinmakare genom att låta honom provsmaka hyperdekanterat vin bredvid traditionellt dekanterat. Nathan Myhrvold tillägger dock att hyperdekantering är bäst lämpat för unga viner.

Något att testa hemma?

Köp ett mellandyrt, rött vin (ca 100 kronor, ej lagrat). Se till att blendern är väldiskad, ursköljd och torr och att locket sluter tätt. Häll upp en tredjedel av vinet i en karaff, sätt på korken igen och låt stå i en timme. Inför servering mixar du hälften av vinet som är kvar i flaskan 30-60 sekunder. Låt skummet lägga sig. Låt vänner blindtesta och betygsätta! Känner ni skillnad på det icke dekanterade vinet, karaffvinet och blendervinet?

Annons