Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Höstens bästa ekologiska viner

Höstens bästa ekologiska viner

Publicerad den

Intresset för ekoviner bara växer, odlarna blir fler och konsumenterna stöder vinböndernas medvetna miljöarbete. Systembolaget hakar på tåget. De senaste åren har ekosortimentet breddats, prisvariationen blivit större och kvalitén säkrare. Vi bjuder på våra ekofavoriter, viner som har stor spridning bland landets Systembolag.

Annons

Kul att veta

Vid framställning av ekologiska viner är det inte tillåtet att använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid konventionell vinproduktion. 45 ämnen är tillåtna jämfört med 63. Därtill är gränsen för hur mycket svaveldioxid som får användas betydligt lägre än i de konventionellt framställda vinerna. Många av bekämpningsmedlen är utbytta mot biologiska alternativ, som till exempel naturliga fiender till skadedjur och skadeinsekter.

Kan man känna smakskillnad mellan ett ekologiskt kontra ett konventionellt producerat vin? Inte alls, dessutom är många kvalitetsviner framställda enligt ekologiska metoder utan att producenten gör något större väsen av detta.

Röda viner

2017 Château Pech-Latt, Frankrike

2233, 119 kr, 750 ml

Ett säkert kort i ekosortimentet med smakrik druvblandning av carignan, grenache, syrah och mourvèdre från Frankrikes sydligaste breddgrader. Kryddigt, friskt och mustigt gör detta till en utmärkt partner i viltsäsong.

Château Pech-Latt

2017 Montepulciano d’Abruzzo Bianchi, Italien

7126, 79 kr, 750 ml

Enkel trotjänare och perfekt till de större festligheterna, druvorna är montepulciano toppat med cabernet sauvignon. Friskt och fruktigt med färska örter och lakrits i doft och smak, den lättsamma stilen lirar med både kyckling och ljust kött.

Montepulciano d'Abruzzo Bianchi

Vita viner

2017 A Christmann Riesling, Tyskland

5882, 139 kr, 750 ml

Stilsäkert vin med modest alkohol, när druvan riesling hanteras med respekt blir helheten frisk och fruktdriven av gröna äpplen, passionsfrukt, litchi, mineral och lime. Färska skaldjur och eleganta fiskrätter, gärna med syrligt bland tillbehören passar perfekt.

A Christmann Riesling

2018 Villa Maria Sauvignon Blanc, Nya Zeeland

6262, 115 kr, 750 ml

Törstsläckare som funkar året om, gärna till rätter med mycket grönt och friska inslag som rundar av vinets intensiva fräschör. Druvtypiska toner av nässlor, fläder och krusbär kantas av aromatiskt och grapefrukt. Mycket vin för pengarna!

Villa Maria Sauvignon Blanc

2016 Novas Gran Reserva Chardonnay, Chile

2000, 99 kr, 750 ml

Ekologiskt och dessutom rättvisemärkt, ett vin som genom renhet, frisk syra och tropiska tongångar blir till läckert och lättdrucket. Fisk och kyckling med grönsaker och lite kryddigt i såsen är gott i kombination. Eller serveras väl kylt i sin ensamhet.

Novas Gran Reserva Chardonnay
Annons