Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Hitta din favoritdruva i vindjungeln

Hitta din favoritdruva i vindjungeln

Publicerad den

Det finns 1000-tals druvsorter som odlas för att göra vin. Att lära sig alla är knepigt. Ett bra sätt är att börja med några viktiga druvor. Det blir både enklare att välja vin och att hitta passande maträtter. När vin & mat passar ihop smakar det 1+1=3. Fantastiskt!  En grundregel är att smakrika rätter matchas bäst med smakrika viner. Men då måste man veta vilka druvor som ger kraftfulla viner. Du kan också undvika att vinet tar överhanden, eller motsatt att maten gör att vinet inte smakar något. Det blir också enklare och roligare att beställa vin på restaurang. Stefan Saidac på Vinbetyget.se berättar här om tre druvor som används till röda viner. Gå igenom det här så har du kommit långt i ditt vinkunnande. Text & bild Stefan Saidac. Vinbetyget.se 

Annons
cabernet

I vinsammanhang går det inte att hoppa över Cabernet Sauvignon. Druvan odlas och uppskattas i hela vin-världen. Cabernet Sauvignon är basen för många av de mest kända och hyllade vinerna från Bordeaux. I prestigevinerna brukar det även ingå Merlot och Cabernet franc. I Frankrike är det relativt sällsynt med viner enbart på Cabernet Sauvignon, I Australien, Chile och USA produceras däremot ofta druvrena viner på enbart Cabernet Sauvignon. Vinerna är ofta fruktiga och tillgängliga i smaken och kan hittas runt 100 kronor.

Färg på druvan: Blå
Odlas i: Hela vinvärlden
Kända vindistrikt: Frankrike: Bordeaux. Sydafrika: Stellenbosch. USA: Napa Valley. Chile: Maipo. Australien: Coonawarra Kända finviner: Château Latour, Château Lafite Rothschild och Château Margaux
Smak-kännetecken: Svarta vinbär
Passar till maträtter som: Grillad entrecôte, vilt och smakrikt kött, högrevsburgare, grytor, rätter med gräddiga tillbehör som potatisgratäng.
Passar mindre bra till: Milda rätter där Cabernet sauvignon tar överhanden. Inte heller som drinkvin.

sangiovese

Sangiovese är främst Toscanas druva. Sangiovese- druvan blir både kraftfulla och friska bordsviner och finviner för 1000-lappen. Sangiovese betyder ”Jupiters blod”. sangue = blod, giove = Jupiter på italienska. Jupiter var gudarnas gud . Det säger en del om hur italienarna ser på sin druva Sangiovese. Vinerna på denna mångsidiga druva är som gjord för det mångsidiga italienska kökets smakrika rätter.

Färg på druvan: Mörkblå
Odlas i: Hela Italien, främst i Toscana och Emilien-Romagna. Även i Kalifornien i USA, Australien, Argentina och Chile.
Kända viner: Chianti (bordsviner) Chianti Classico, Chianti Classico Reserva (fatkaraktär).
Kända finviner: Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Smak-kännetecken: Mörka körsbär
Passar till maträtter som: Pasta Bolognese, pastarätter med kryddiga tomatsåser, lamm, lasagne, pizza, smakrika bufféer med mortadella, prosciutto och tryffelsalami.
Passar mindre bra till: Heta och asiatiska rätter. Inte heller som drinkv

Rhonedalen är vida känt för sina fina röda viner – och druvan Syrah är den hyllade hjältinnan. Idag odlas inte bara druvan i hela vinvärlden. Du kan också möta två olika namn: Den heter Syrah i Frankrike. Ofta används namnet Shiraz i Australien och Sydafrika. Du kan hitta vinerna som är gjorda på 100 % Syrah men den kan också ingå i prestigeviner som Châteauneuf-du- Pape. Shiraz från Australien är ofta fruktigare och fylligare än sin strama och kraftfulla franska namne. Syrah är den enda druvan i Frankrike som är en hon, la Syrah – och ska behandlas som en drottning. Du kan finna Syrah/Shiraz för under hundralappen och över tusen kronor.

Färg på druvan: Blå
Odlas i: Stora delar av vinvärlden bland annat i Frankrike, Italien, Australien, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.
Kända vindistrikt: Frankrike: Rhone med distrikt som Cornas, Côte Rôtie och Hermitage. Australien: Barossa Valley och Hunter Valley
Smak-kännetecken: Björnbär, pepprig
Passar till maträtter som: Smakrika kötträtter, lammrostbiff med pommes duchesse, knaperstekt anka, grytor som Boeuf Bourguignon. Långlagrade hårdostar.

Annons