Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Dryck till fredagsfavoriterna

Dryck till fredagsfavoriterna

Publicerad den

Till helgen äts mängder av tacopaj, flygande Jakob och pizza i svenska hem. Men vad ska man egentligen dricka till? Vinexperterna ger sina bästa tips (recepten hittar du längst ner i artikeln)! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Tacopaj

Tacopaj med dess kryddiga smak är inte helt lätt att kombinera med vin, men visst lär det korkas upp en och annan flaska till fredagsmyset … vi röstar för ett mjukt, utvecklat, medelfylligt rött vin i kombination. Men ännu hellre en god öl!

Öl:
Newcastle Brown Ale

England, 1538
330 ml, 14.90 kr

Smakrik och lättgillad öl av typen ale slinker gärna ner till den tacopajen. Här med mjuk smak fylld av torkad frukt, citrus och viss knäckighet.

Rött vin:
Copertino Rosso

Italien, 2077
750 ml, 69 kr

En trotjänare i bra prisläge. Mjuk, utvecklad doft av torkad frukt, aningen mynta och vanilj. Smaken påminner om torkad frukt och röda vinbär med en hel del nougat och uppfriskande syra. Allt i traditionell, lättillgänglig tappning. Druvan är negroamaro.

tacopaj med vin

Flygande Jakob

I flygande Jakob blandas söta, fruktiga, feta och salta ingredienser till en av svenska folket favoriträtter. Till det passar det fint med gott vitt vin från franska Alsace med viss sötma i karaktären, gärna gjort på druvan pinot gris om vi får välja.

Vitt vin:
Pinot Gris Réserve

Alsace, Frankrike
2899, 750 ml, 89 kr

Vitt vin:
Pierre Sparr Pinot Gris Réserve

Alsace, Frankrike
2190, 750 ml, 129 kr

Flygande Jacob med vin

Pizza

Pizza är synonymt med helgmys, med familjen eller allena framför TV:n. Extra mumsig blir den med mängder av mozzarella som bryts med sälta från parmaskinka. Här funkar att dricka både vitt och rött, goda tips är:

Vitt:
Casal di Serra Classico Superiore

Marche, Italien, 12419
750 ml, 79 kr

Trotjänare av hög kvalitet, vinets unga och lite busiga stil bjuder citrus, jäst, kryddor och lätt nötighet i god balans.

Rött:
Masi Valpolicella Bonacasta

Veneto, Italien, 6998
750 ml, 89 kr

Gott och lättsamt rött som passar perfekt till pizza. Doften är bärig med dominans av bigarråer, hallon och blåbär. Smaken är mjuk, balanserad och fylld av röda bär och fikon med uppfriskande syra.

Pizza med vin
Annons