Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bästa matkompisen pinot noir
lammstek
Foto: Nurlan Emir

Bästa matkompisen pinot noir

Publicerad den

Druvan pinot noir ger eleganta viner, smakrika utan att vara kraftfulla och med härlig syra som fungerar utmärkt till mat. Men pinot noir är knepig att odla, den kräver full fokus för att prestera, är mottaglig för sjukdomar och mindre vigör än andra druvor. Därför kostar vinerna lite mer, de allra billigaste varianterna gör sällan druvan rättvisa. Lägg en extra slant och upplev pinot noir, en druva som passar allt från fisk och kyckling till lamm, nöt och vilt. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

2017 Irony Pinot Noir

USA, 6694
149 kr, 750 ml

Mustigare än väntat, med härlig kryddighet och en hel del fatkaraktär. Toner av nymalt kaffe, choklad och läder samsas med läckert av jordgubbar och vildhallon. Ett vin som klarar rätter av lamm och nöt, gärna med kryddigt bland ingredienserna.

2012 Irony Pinot Noir

2018 Saint Clair Pinot Noir

Nya Zeeland, 16015
109 kr, 750 ml

Vi gillar stilen, lättsamt och fruktgeneröst med spänstig syra. Pinot noir från kylslagna Marlborough blir till stramt och lingonsyrligt med dragon och lagerblad i den kryddiga eftersmaken. Röda vinbär, hallon och körsbär märks tydligt därtill choklad och stall från ekfaten.

2012 Saint Clair Pinot Noir
Annons