Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Sveriges bästa IPA just nu

Sveriges bästa IPA just nu

Publicerad den

India Pale Ale är hetare än någonsin och i Sverige radar bryggerierna upp fantastisk IPA. Den överjästa ölen kom till i slutet av 1700-talet och med hjälp av mer humle och högre alkoholhalt klarade ölen den långa seglatsen mellan England och Indien. Här kommer våra bästa tips på god IPA från svenska små och mellanstora bryggerier. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Dragets Kanal Dubbel IPA

Sverige, 11981
27.50 kr, 250 ml

Intensiv beska och inslag av pomerans, persika och honungskaramell kantas av limebitterhet i eftersmaken. ”Draget” är den kanal som rinner söder om Nynäshamn och det välkända ångbryggeriet presterar mycket gott i denna butelj.

Dragets Kanal Dubbel IPA

Electric Nurse DIPA

Sverige, 1616
29.90 kr, 330 ml

Göteborgarnas lokala hantverksbryggeri, Dugges, presterar fenomenal öl. Ofta smakrika och lite utmanande i stilen. Denna gång med rejäl beska, hög alkohol och uppfriskande av citrus och färska örter. Tropiska toner med mango, nektarin och litchi dominerar. Utmärkt till husmanskost.

Electric Nurse DIPA

Mohawk Extra IPA

Sverige, 1419
25.90 kr, 330 ml

Uppsalas stolthet, Gamla Slottskällans Bryggeri, brygger välgjord IPA med tydlig humlekaraktär och massor av apelsinskal, torkad frukt och söta inslag. Rostat bröd dröjer sig kvar i eftersmaken. Här finns det jästfällning som grumlar innehållet.

Mohawk Extra IPA

Nils Oscar Hop Yard IPA

Sverige, 1493
25.80 kr, 330 ml

Nils Oscar har växt sig allt större genom åren, bryggeriet i Nyköping bjuder på mängder av välbryggd öl. Denna gång fruktigt och läckert med aprikos, söta honungskarameller och rejäl beska. Ett utmärkt alternativ till robust husman, sjömansbiff är vårt förslag.

Nils Oscar Hop Yard IPA

Poppels Nya Världens India Pale Ale

Sverige, 89274
27.20 kr, 330 ml

Friskt med intensiv beska, humlearomatiska nyanser kantas av citrus och dragon, därtill söta honungstoner som rundar av helheten. IPA som kräver rejäla doningar i mat, gärna av vilt och lamm. Det lilla hantverksbryggeriet Poppels ligger i Mölnlycke.

Poppels Nya Världens India Pale Ale

Södra IPA

Sverige, 89341
23.30 kr, 330 ml

Söder om Stockholm, närmare bestämt i Handen ligger Södra Maltfabriken, ett mikrobryggeri med stor experimentlusta. Den rättframma stilen är okomplicerad med mängder av torkad frukt, nougat och vaniljkola. Smakrikt med hanterbar beska.

Södra IPA

S:t Eriks IPA

Sverige, 1463
18.90 kr, 330 ml

Det stockholmsbaserade S:t Eriks Bryggeri bjuder på jämnhet och kvalitet bland sina öl. Bryggeriets IPA är trevlig och har attityd, intensiv beska blandas med karamelliserat, aprikos och aningen körvel. Säkert kort bland IPA!

S:t Eriks IPA

Sitting Bulldog IPA

Sverige, 89205
21.20 kr, 330 ml

I Visby ligger Gotlands Bryggeri, numera ett av landets stilsäkraste mindre bryggerier. Här görs många spännande öl, däribland IPA. Knäckigt och vanilj kantas av pomerans, söta frukter och rejäl beska. Gott till grillat, gärna med smakrika tillbehör.

Sitting Bulldog IPA
Annons