Hem / Inspiration / Bakning / Så gör du chokladlera

Så gör du chokladlera

Publicerad den

Chokladlera, eller modelleringschoklad, är väldigt enkelt att göra och används istället för marsipan eller sugarpaste. Supergott att täcka tårtan med! TIPS: Klicka på receptet längst ner, där finns även beskrivning på hur du gör med mjölkchoklad och vit choklad. Text och bild: Linnea Swärd

Annons

Det här receptet räcker till en mindre tårta + några rosor

Du behöver:

Så här gör du: 

1. Finhacka choklad och smält försiktigt i en värmetålig skål över vattenbad. Rör om och lyft bort chokladskålen när chokladen har smält.

2. Tillsätt glykosen under omrörning. Fortsätt röra, efter en kort stund stelnar blandningen till och lossnar från kanterna. Plasta då in chokladleran och låt ligga i rumstemperatur i någon timme för att stelna ytterligare. Du kan också lägga in den i kylen så går det snabbare.

3. Förvarar du chokladleran i kylen kommer den att stelna och vara hård när du tar ut den, men så fort du börjar knåda mjuknar den. Du kan trycka eller kavla ut den på bakplåtspapper, modellera med den och skulptera. Blir leran för mjuk lägger du in den i kylen en stund. Tips! Ska du täcka tårtor med chokladlera, se till att kavla ut en cirkel som är ordentligt mycket större än tårtan. Då är det lättare att få chokladleran slät och du slipper veck.

4. Förvara färdiga dekorationer inplastade så behåller de sin mjukhet, eller öppet så torkar de ut och blir hårda.

Så här gör du chokladrosor (ersätt marsipanen med chokladlera)

Annons