Hem / Recept / Rabarber och jordgubbsmarmelad

Rabarber och jordgubbsmarmelad

Betyg: 3.44 av 5
16 röster
45 min
Medel

När du kokar marmelad eller gelé, använd helst frukter och bär som knappt är mogna. Då innehåller de mest pektin, naturens eget geléämne. Övermogna frukter och bär innehåller mycket mindre pektin, vilket ofta är orsaken till att gelé, marmelad och sylt blir för lös. Marmeladen kan behöva stå sig ett par dagar för att stelna. Även geléet kan behöva 2-3 dygn innan det stelnar. Om det fortfarande är för löst kan det kokas om och stadgas med extra pektin.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 1/2 kg
  Rabarber
 • 1 l
  Jordgubbar
 • 4 dl
  syltsocker

Gör så här

 1. 1. Skölj och skala rabarbern om den är grov. Skär i 1-2 cm tjocka bitar. Rensa jordgubbarna och dela dem mitt itu.
 2. 2. Blanda rabarber och jordgubbar med sockret och låt dra ca 1 timme. Hetta upp bären långsamt och koka på svag värme utan lock, 10-15 minuter. Skaka grytan då och då så att bär och socker blandas och marmeladen blir jämnt upphettad, men rör inte.
 3. Fortsättning efter annonsen
 4. 3. Gör gelèprovet (se nedan). Ta marmeladen från värmen och skumma. Låt marmeladen vila ca 15 minuter, rör då och då. Häll upp på rena, varma burkar. Sätt på lock och förvara i kylen.
 5. 4. Geléprovet: Kyl ett tefat i frysen. Ös upp lite av den heta saften på fatet och gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Koka annars 3-5 minuter till.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.44 av 5 (16 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom