Hem / Inspiration / Vegetariskt / Liseberg goes vego!

Liseberg goes vego!

Publicerad den

I våras öppnade Liseberg The Green Room - en helvegetarisk restaurang med spännande meny för riktiga matälskare. Vi har pratat med Mattias Kristiansson, som tillsammans med kockarna Elsa Lansing och Johannes Forssen ligger bakom den moderna vegobuffén som gjort succé. Text: Linnea Swärd

Annons
Geen room, Liseberg

Mattias Kristiansson, sarkasmernas mästare tillika matskribent, kakbloggare och kokboksförfattare bestämde sig en dag för att gå all in på veganlivet. Mattias är chefredaktör för landets enda helvegetariska tidning Vego. Även om Mattias ägnar stor del av sin tid till att laborera i köket, så är han inte den som säger nej till en kväll ute på restaurang. Så när Liseberg ville satsa grönt, var Mattias ett givet val att kontakta.

Så, var Lisebergsbesökarna redo för en köttfri upplevelse?

– Jag måste börja med att ge jättemycket cred till Liseberg som ens tänkte tanken att starta en vegetarisk restaurang. Jättekaxigt och ett fantastiskt initiativ som jag hoppas smittar av sig på resten av restaurang-Sverige. Och ja, klart att besökarna var redo! Folk älskar vegomat och om inte så kommer de att göra det efter att ha smakat den här buffén.

Hur tänkte du när du utformade konceptet?

– Det är en ju en buffé med både kall och varm mat och det gällde att hitta en balans av nya roliga rätter blandat med kända klassiker. Jag har tagit fram en del av recepten, och Lisebergskockarna Elsa Lansing och Johannes Forssen har tagit fram en del. Och det är så gott att nackhåret lockar sig.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Det har varit fullt på restaurangen av lyriska gäster. Många som såklart har saknat det här utbudet, men även nyfikna gäster som blivit fullständigt förälskade, så det är verkligen jätteroligt.

Vad tycker kockarna som ska laga maten?

– Jag tror att de har gillat utmaningen. Det är inga gamla mossiga kockar utan de är väldigt positivt inställda och har som sagt också tagit fram galet god mat.

Vegetarisk mat för många – vad lägger man krutet på?

– Tillbehören! Men det tycker jag gäller oavsett om du kör kött eller vego. Alla älskar mumsiga tillbehör som kalla och varma såser, dressingar, picklade grönsaker mm. Plus att det är enkelt att förbereda och håller sig väl i kylskåpet.

Är det nödvändigt att använda vegetariska halvfabrikat?

– Verkligen inte. Lisebergs buffé har t.ex. nästan inga halvfabrikat alls, utan kör på naturligt vegetarisk mat. Var bara inte rädd för att krydda väl och gärna se på andra matkulturer för inspiration. Och kör gärna några varma rätter så att det inte bara blir ”fräscha sallader”. Vegomat är så mycket mer.

Vego, Liseberg

Om man som privatperson ska fixa fest för många, vilka vegorätter bör man satsa på?

– Jag kör alltid på någon krämig potatis- eller pastasallad. Det finns äggfri majonnäs för att gegga till det (eller så gör du egen). Sen gillar jag som sagt att pickla grönsaker och ha någon kall sås. Satsa även på någon varm rätt. Det kan vara en paj, filodegspaket med sojafärs eller biffar på grönsaker eller bönor. Och glöm för guds skull inte en efterrätt! Även om det bara är en försynt liten cupcake så kommer dina gäster att älska dig lite mer.

Världens enklaste, vegetariska buffétips för lata?

– Rosta rotfrukter och grönsaker eller pumpa i ugnen. Sånt sköter sig själv. Sen är det bara att ringla över någon god dressing. Eller så köper du halvfabrikat! Jag har alltid frysta dumplings och vårrullar i frysen som är perfekt för spontanbuffé.

Hur får man köttvurmare att våga prova veganmat?

– Det första man kan göra är att faktiskt laga något veganskt till dem för att visa hur fantastiskt gott det är. Eller så bjuder man ut dem på en grym restaurang så att de får flörta lite med vegomat. Det brukar slå hål på en hel hög med fördomar. Sen gillar jag att inte tänka för hälsosamt, så försök att komma så långt bort i fram nyttiga sallader det går. Gör en lasagne, gratäng eller annat bastant. Och muta med en vegansk efterrätt så kommer de att bli veggisar på direkten. Sen ger du dem en prenumeration på tidningen Vego! 😉

Annons