Hem / Inspiration / Köksknep / Lär dig brygga det perfekta kaffet
kaffe, kaffebryggare, kaffepanna

Lär dig brygga det perfekta kaffet

Publicerad den

Vi dricker jättemycket kaffe i Sverige och allt fler blir intresserade av att själv kunna bemästra konsten att brygga den perfekta koppen kaffe hemma. Eftersom jag själv är en trogen kaffedrickare och en sökare efter den perfekta koppen gav jag mig ut på en upptäcktsfärd för att försöka hitta svaren på hur man gör. Text: Eric Törneman Foto: Alexander Ruas

Annons

Jag hittade en kille som driver ett café på Wollmar Yxgullsgatan i Stockholm. Erik Rosendahl, som äger Drop Coffee besitter en kaffekunskap som jag aldrig har beskådat och han jobbar med kaffebönorna och rosten med en otrolig skicklighet.

Jag känner direkt när jag kliver in att ”nu behöver jag inte leta längre” jag har hittat hem och när Erik frågar om jag vill rosta mitt eget kaffe till redaktionen blir jag plötsligt tre år igen och ser min chans att öka på min kunskap om kaffe.

I olika stadier i rostningsprocessen kommer det fram doftessenser som sparas i små flaskor som jag får lukta på. Allt ifrån popcorn till piggelin och tjära är dofter som kommer från kaffet under tiden det rostas. Rostningen är en avancerad process och det talas mycket om att hitta rätt energinivåer osv.

Erik säger att den ena koppen aldrig blir den andra riktigt lik. Detsamma gäller för oss som brygger hemma, vattentemp, filter osv är viktiga delar för att brygga en perfekt kopp. Kaffet blir ju inte hundra procent lika varje gång. Erik Rosendahl serverar mig ett kaffe från Etiopien som bryggs i en ”dripper” som sitter fast i bardisken. Det kaffet smakar Inte som vanligt, det doftar och smakar kaffe absolut, men det är mer än en kopp kaffe jag dricker. Jag dricker en upplevelse!

Vill du prova att få den perfekta koppen kaffe hemma? Erik Rosendahl på Drop Coffee i Stockholm lär ut sina bästa knep nedan.

Erik Rosendahl´s 5 tips för en godare kaffeupplevelse:

Erik Rosendahl på Drop Coffee

1.  Välj smak och karaktär på ditt kaffe. Precis som ett vin är kaffe från olika länder, regioner och gårdar och är av olika karaktär och smak. Genom att välja ett ”single origin” eller ”single estate”-kaffe får du möjlighet att välja din kopp efter tillfälle. Ett bärigt och lätt kaffe passar bra på morgonen när smaklökarna är som känsligast eller som ett komplement till en chokladmousse.

Prova ett kaffe från Kenya, Etiopien eller Panama. Ett chokladigt och fylligt kaffe passar efter maten eller till en sorbé. Prova ett kaffe från Brasilien, El Salvador eller Colombia. Efter högtidsmåltiderna kan det vara gott med något som står emot den salta och feta maten. Prova ett kryddigt kaffe från Indonesien eller Indien.

2. Köp hela bönor och mal ditt kaffe precis före bryggning. Aromerna i kaffet är flyktiga och försvinner snabbt i kontakt med syre. Ju finare malt ju fortare sker oxideringen. Därför doftar och smakar ditt kaffe mycket mer om du maler upp ditt kaffe strax före bryggning. En bra kaffekvarn hemma är en god investering.

3. Köp nyrostat kaffe. Kaffe är en färskvara och är som godast veckorna efter rostning. Även om kaffet är väl förpackat och hela bönor torkar och oxiderar kaffet och smakerna försvinner.

4. Köp kaffe av hög kvalitet. Se på ditt kaffe som en färskvara som vilken annan och välj med omsorg till fest och vardag. Att odla och skörda kaffe är en omfattande och svår process och att få fram bönor av hög kvalitet kräver en stor arbetsinsats. Därför får du ofta vad du betalar för. Fråga din lokala kaffehandlare.

5. Välj spårbart ursprungskaffe. Kaffe är en av världens största handelsvaror och många fattiga människor är beroende av inkomsterna från odlingen. Genom att välja spårbart kaffe vet du var kaffet kommer ifrån och att dina pengar kommer producenten och dens familj till handa.

Annons