Hem / Inspiration / I säsong / Så firar vi ramadan

Så firar vi ramadan

Publicerad den

I slutet av augusti inleds den muslimska fastemånaden ramadan, vilket innebär att de fastande ska avstå från att äta, dricka, ha sex och nyttja tobak från gryning till skymning. De som är sjuka eller gravida ska inte fasta eftersom budet att det är förbjudet att skada sig själv är starkare än budet att fasta. Även personer som är på resande fot är undantagna. Tasteline har pratat med muslimerna Cherin Awad, Mohamed Abubaker och Mehrako Masifi, om hur de firar högtiden. Recept: Mohamed Abubaker Text: Petra Månström

Annons

Många muslimer passar på att äta extra gott när fastan bryts på kvällen. Traditionen är att fastan bryts med några färska dadlar och därefter soppa för att värma upp kroppen, men vad man äter skiljer sig stort mellan olika länder. Linssoppa, harira (en marockansk lammsoppa), broccolisoppa eller andra typer av grönsakssoppor är några rätter som man ofta äter efter att fastan brutits med dadlar. Efter det serveras en middag som till exempel kan bestå av kyckling och ris.

– Till det brukar vi äta merega, en kurdisk sås på vita bönor i tomatsås och zucchini, berättar Mehrako.

– Min mamma är från Algeriet, har varit gift med en syrier och bott i Senegal, så på vårt middagsbord finns säkert 700 rätter. Inför ramadan står kvinnorna i princip ständigt vid spisen, säger Cherin.

Vinbladsdolmar och kobbe (en kött- och bulgurrätt från Mellanöstern) är andra rätter som kanske hamnar på middagsbordet under ramadan.

– Vi äter ungefär som marockanerna, till exempel har vi något som heter sambossa – smördegsknyten fyllda med ägg, fårost och persilja, säger Mohamed.

Hur klarar ni av att inte äta?

– Fastan handlar ju om att känna med de fattiga och behövande och då blir man psykiskt motiverad att fasta. Dessutom vet man ju när man får äta igen. Det är värre att missa bussen, säger Cherin och skrattar.

– Det första man märker när man inte äter är att man får så mycket tid över till annat. Det blir en tankeställare och lite som en reningsprocess för kroppen, säger Mehrako.

Vilka är era favoriträtter?

– Min favorit är fylld kyckling – jaj mahshi, säger Cherin.

– Jag har inga direkta favoriter, men mamma brukar vara på mig om att jag äter mig mätt på småplocket så jag inte orkar middagen.

Efterrätten då?

– Efterrätten är ett enda frosseri i sötsaker, det är nästan så att fokus försvinner från själva högtiden, vad innebörden av den är. Så jag försöker att köra enbart med ”fattigmanskost”, säger Mehrako.

Symboliserar de olika rätterna något och i så fall vad?

– Islam har ingen symbolik till maten och den enda gemensamma nämnaren i matväg under ramadan är egentligen bara dadlarna och soppan.

Har ni svårt att hitta ingredienser till maten?

– Nej, bor man i Stockholmsområdet gör man som de flesta andra och åker till Rinkeby och Husby och bunkrar, det är galet mycket folk där inför ramadan och man köper verkligen allt från frön till får. Brorsan som bor i Köping har det lite svårare, men nu börjar ju kedjor som Willys utvidga sortimentet av till exempel halalkött, säger Mohamed.

– I Märsta har Coop regelbunden kontakt med moskéförsamlingen för att kunna anpassa sortimentet efter behoven, säger Mehrako.

Hur gör man om man till exempel om ramadan infaller när solen aldrig går upp (norr om polcirkeln)?

– Det här är ju ett ganska nytt problem och det finns inga generella riktlinjer än. Antingen följer man ett annat lands tider eller så bestämmer imamrådet tiderna. När ramadan infaller i juli får man göra sin egen bedömning av hur man fastar, säger Cherin.

Sambossa (köttfärsfyllda degknyten), 6-8 personer

1 kg köttfärs

1 st purjolök

½ kg gul lök

1 knippe slätbladig persilja

6st  vitlöksklyftor

6 färska, gröna pepparfrukter

Olja till stekning

1 liter olja till fritering – godast då de är friterade…eget tycke.

Degen:

1 kg vetemjöl

½ liter vatten

1 msk salt.

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, vatten och salt till en smet. Tag bort kärnorna ur pepparfrukterna, spola vatten över frukterna när du arbetar med dem – de är mycket starka!

2. Tvätta händerna och kniven mycket noga efteråt.

3. Hacka purjolök, pepparfrukter, lök och persilja smått. Pressa vitlöken. Stek köttfärsen och blanda ned allt hackat. Låt allt steka ihop i oljan tills köttfärsen är genomstekt och grönsakerna mjuka. Smaksätt med salt.

4. Hetta upp en teflonpanna och steg degsmeten som tunna pannkakor. Vänd dem inte. Dela de stekta pannkakorna i tre delar med en rak mittbit och två halvmånar på varje sida om mitten.

5. Lägg på en klick köttblandning på varje bit och vik ihop till absolut täta trekanter, så färsen inte rinner ut. Fritera trekanterna i olja tills de är gyllenbruna.

6. Som blandning/fyllning istället för köttfärs så kan man använda, kokt ägg som smulas ihop och blandas med fårost, persilja (även purjolök fungerar om man vill det).

Recept: Mohamed Abubaker

Annons