Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Så minskar du på de flytande kalorierna
Öl ölglas beer

Så minskar du på de flytande kalorierna

Publicerad den

Alkohol och viktminskning går inte att kombinera, säger många viktexperter. Det ligger mycket sanning i det men många vill inte avstå helt från att dricka. Du kan dricka lite alkohol om du tänker på mängden och vilken sort du väljer. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Ett vinglas är inte längre ett vinglas utan upp emot en halv flaska vin! Vi har vant oss vid jättestora glas som gör att vi lätt dricker för mycket.

Det som skall vara ett glas vin, cirka 1,5 dl ser fjuttigt ut i de stora glasen, därför häller vi gärna i lite mer.

Bag in boxfenomenet har också gjort det svårt att få koll på hur mycket man egentligen dricker. Vi dricker också oftare än förut.

vinglas

Det är egentligen inte alkoholen som gör oss tjocka. När vi dricker öl, vin eller sprit prioriterar kroppen förbränning av alkohol framför kolhydrater och fett. Då blir kalorierna från maten överflödiga och lagras som kroppsfett.

Alkohol ökar även aptiten. Ofta äter man mycket mer under en middag där det serveras alkohol jämfört med en vardagsmiddag med vatten. ”Bakispizzan” är också ett ganska välkänt fenomen. Dagen efter är man sugen på salt och fett och väljer kanske mindre sunda maträtter.

Kolhydratrika drinkar, öl och cider är extra dåliga. Det höjer blodsockret och bidrar till fettinlagring och ett ökat sug när blodsockerhalten sjunker igen. Dessa söta drycker innehåller även fler kalorie jämfört med exempelvis torrt vitt vin.

Kombinationen stor mängd alkohol och flera gånger i veckan är definitivt inte bra om du försöker gå ner i vikt. Vill du ändå dricka är det klokt att minska på mängden och bli lite barsmart. Här är dietistens bästa tips för att få koll på portionsstorleken då det gäller alkohol.

Så minskar du på de flytande kalorierna:

Annons