Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Lättare fattiga riddare

Lättare fattiga riddare

Publicerad den

Att doppa gammalt bröd i mjöl och steka det frasigt är en jättesmart uppfinning och ett gott mellanmål. Nu tänker jag göra den lite nyttigare. Recept och text: Mia Troberg, Tasteline Illustration: Jonas Melcherson, Tasteline Foto: Jurek Holzer, SVD

Annons

Jag tycker att det är mysigt att steka och äta fattiga riddare. Vår variant är gjord på minimjölk och till riddaren serverar vi en fruktsallad eller lättare vispbar grädde och lättsockrad sylt. Den lättsockrade sylten rekommenderas verkligen, den är lite dyrare än vanlig sylt men innehåller mycket mer frukt och smakar verkligen sommar. Tastelines fattiga och dessutom smala riddare sitter lättare i sadeln…

fattiga riddare

Före:

Vanliga fattiga riddare

Näringsinnehåll per portion:

Kalorier 330
Protein 7 g
Fett 13 g
Kolhydrater 46 g
Fibrer 1,45 g
C-vitamin 1,5 mg

4 små portioner

1 dl vetemjöl
2 dl mellanmjölk
1 ägg
4 skivor formfranska
Smör
1/2 krm salt
3 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
Vispgrädde
Jordgubbssylt

Efter:

Tastelines smalare fattiga riddare

Näringsinnehåll per portion, inkl sylt:

Kalorier 213
Protein 6,8 g
Fett 7,4 g
Kolhydrater 29 g
Fibrer 1,4 g
C-vitamin 0,5 mg

4 små portioner

1 dl vetemjöl
2 dl minimjölk
1 ägg
4 skivor fiberformfranska
Flytande margarin
1/2 krm salt
Lättsockrad jodgubbssylt eller frukt
Milda visp 20% fett

Gör så här:

1. Häll vetemjöl i en bunke och vispa i hälften av mjölken till en klimpfri smet. Låt svälla några minuter och vispa sedan i ägget. Fyll på med resten av mjölken under vispning, salta.
2. Skär bort kanterna på brödet och skär diagonalt till åtta trekanter. Lägg brödet i smeten och låt svälla. Smält margarinet i en het stekpanna och stek brödskivorna gyllenbruna.
3. Vanliga fattiga riddare brukar vändas i socker blandat med vaniljsocker på båda sidorna men detta hoppar vi över och strör endast pyttelite socker på ovansidan och serverar riddaren med en klick vispad grädde och lättsockrad sylt eller ännu hellre med en fruktsallad.

Annons