Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Ger sötningsmedel diabetes?

Ger sötningsmedel diabetes?

Publicerad den

Veckans snackis: En stor forskningsstudie visar att sötningsmedel kanske inte är så ofarligt som man länge har trott, men hur illa är det? Text: Julia Olsson

Annons

Vi har länge fått höra att sötningsmedel är helt ofarligt och ett bra alternativ till energirikt socker. En stor forskningsstudie, som undersökt effekterna av sackarin, sukralos och aspartam, visar dock nu att de kanske inte är så bra för kroppen ändå.

Artikeln, som publicerades i tidskriften Nature, påvisar hur sötningsmedel påverkar tarmfloran på ett sätt som kan leda till glukosintolerans, vilket i sin tur är ett förstadie till diabetes typ två.

Ska man då sluta dricka light-läsk?

Njaa, en studie är ju ingen sanning. Hittills har sötningsmedel i princip betraktats som helt ofarliga och det krävs mer forskning innan någon säkert kan hävda motsatsen.

Däremot tror vi på Tasteline att allt bör ätas och drickas med måtta. Ingenting i för stora mängder är bra för kroppen. Fortsätt du att dricka din läsk (light eller vanligt), men gör det i lagom dos, så bör inte din hälsa vara i någon som helst risk.

Annons