Hem / Inspiration / Hälsa / GI / Undvik barens sockerfälla

Undvik barens sockerfälla

Publicerad den

GI-tänket är här för att stanna. Nu när vi börjar få koll på hur vi skall äta kan det kanske vara dags att ta reda på hur vi kan njuta av en god drink utan att tappa kontrollen över vår nya livsstil

Annons

Ola Lauritzson har tillsammans med Jonas Ghauri och flera andra bartenders tagit fram en bok med GI-drinkar. I den finns mängder av tips på enkla drinkar och fakta om GI, alkohol och viktnedgång. Istället för sockerlag och läsk innehåller drinkarna bland annat frukt, örter, kryddor, kaffe och tomatjuice.

Men man får inte glömma bort att även om drinken har lågt GI så är alkohol inte det bästa mellanmålet om du försöker gå ner i vikt. Ola, kan man verkligen dricka sprit om man försöker gå ner i vikt? – Alla vet att du ska hålla dig ifrån alkohol (i större mängder) om du försöker gå ner i vikt. Men det finns bättre och sämre val. Undvik drinkar med sockerlag, söta likörer, läsk, saft och öl. Alla dessa är en mardröm för viktjägaren. Däremot innehåller starksprit i princip inga kolhydrater i sig själv, och torrt vin bara några gram kolhydrater per glas, säger Ola Lauritzson.

Hur blandar du en GI-vänlig drink hemma snabbt och enkelt? – Enklast möjliga är att ta vaniljvodka med Sprite Zero. Garnera med lime eller citron. Enkelt, sockerfritt och gott!Vilken drink funkar alltid i baren med tanke på GI? – Varför inte en klassisk Dry Martini? Eller en festlig Boli-Stoli, Bollinger champagne and Stolichnaya vodkaVilka är dina bästa tips för att inte bli bakfull, förutom att inte dricka för mycket? – Se till att du ätit innan du festar. Drick mycket vatten, låt dig inte luras av fruktdrinkarna (ananasjuice tar bort all spritsmak), undvik vätskedrivande drycker som alltför mycket kaffe och öl, sluta dricka vid ett särskilt klockslag och kom gärna lite sent till festen så du missar första drinken…

Som överkurs kan du komplettera med en vitamin och mineraltablett – det kan hjälpa dig dagen efter, säger Ola Lauritzson.Olas bästa GI-drinkar:

Annons