Hem / Inspiration / Fest / Italiensk trerätters med lågt GI

Italiensk trerätters med lågt GI

Publicerad den

Vi älskar italiensk mat i Sverige. Pasta äter vi nästan varje dag. Min utmaning denna gång var att få ihop en en festlig middag med lågt GI som innehåller pasta. Det blev en riktigt god trerätters!

Annons

I italien inleds måltiden ofta med en enkel pasta. Pasta är ju typisk ”BIG NO NO-mat” i GI-kretsar men det finns förstås pasta som har lite lägre GI. Exempelvis dinkel- eller fullkornspasta. Jag har valt att gå ett steg längre och använder spaghetti gjord på quinoa som är proteinrik och kolhydratfattig.

Till den serveras en fräsch mandelpesto smaksatt med basilika och vitlök. Enkelt, nyttigt och gott. Till varmrätt blir det lammkotletter med basilikamarinerade bönor och ugnsbakta cocktailtomater smaksatta med vitlök. Det blir väldigt vackert om du lyckas få ut hela tomatklasen utan att alla tomater ramlar av. Bönorna är fiberrika och tomaterna rika på lykopen. Köttet ger både järn och protein.

Italiensk ostkaka serveras som dessert. Det här är ett recept från en av våra medlemmar. Mandelmassan innehåller förstås 50% socker men den totala mängden socker i denna kaka är förhållandevis låg för att vara en kaka och proteinhalten är hög eftersom det ingår många ägg, ost och mandel. Fetthalten är också rätt hög men eftersom både för- och efterrätten är fettsnåla kan vi kosta på oss lite mer fett i efterrätten.

Annons