Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Vin till trädgårdsminglet

Vin till trädgårdsminglet

Publicerad den

Sensommaren bjuder på många tillfällen till eftermiddagshäng och mingel, och även om semestrarna tagit slut för många masar vi oss inte in från uteplatsen i första taget. För att inte tala om kräftsäsongen som snart sätter igång! Här är experternas bästa tips på mingelvänliga buteljer. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Läskande, lättdrucket och gott är vad som krävs när festen är i full gång. Trädgårdsmingel förknippar vi med friska vita viner utan överdrivet med ekfat och publikfriande rosévin. Med andra ord viner med tydlig fruktighet och riklig syra. Druvor såsom grüner veltliner och riesling funkar i sammanhanget, likaså chardonnay utan fatlagring. Sauvignon blancs gröna framtoning släcker törsten i sommarvärmen och torrt rosé lirar med det mesta av trädgårdsmaten. Och is! Glöm inte att hålla vinerna kylda under minglets gång, plocka fram den gamla tvättbaljan och fyll den med is, toppa med kallt vatten så håller vinerna bra temperatur festen igenom.

2013 Château Coucheroy

Frankrike, 4136

129 kr, 750 ml

Vårt lyxigaste alternativ till lyckat mingel. Underbart gott och smakrikt där druvan sauvignon blanc visar sig från sin bästa sida. Visserligen med viss fatkaraktär, därtill nässlor, fläder, lime och passionsfrukt. Klarar smakrika tilltugg av fisk och skaldjur.

2016 La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon

Frankrike, 2882

89 kr, 750 ml

Trotjänare som lyckas charma år efter år, den lättsamma stilen släcker törsten och smakar därtill riktigt gott. Citronverbena och passionsfrukt samsas med grapefrukt och aromatiska toner. Smakrikt nog att klara grillat av fisk och skaldjur.

2017 Domäne Wachau Riesling Selection

Österrike, 4318

109 kr, 750 ml

Allt som krävs för en lyckad tillställning, vinet bjuder underbara toner av mineral, gröna äpplen och med tropisk touch. Den friska syran gör att tilltugg med mycket grönt blir till lyckad kombination. Lägg till något syrligt tillbehör och upplevelsen blir rundare.

2017 Dr L Riesling

Tyskland, 7218

89 kr, 750 ml

Halvtorrt och lättdrucket, den fruktdrivna stilen rymmer exotiska frukter och lime, därtill tuttifrutti och honung i eftersmaken. Vi säger skaldjur och småplock av grönt, en lyckad kombination om vinet serveras riktigt svalt.

2017 Leth Grüner Veltliner

Österrike, 4200

89 kr, 750 ml

Stilrent med ultrafrisk syra, ett riktigt bersåvin som bör serveras väl kylt för bästa spänst. Toner av färska örter och lime blandas med persika och honungsmelon, den inställsamma stilen passar de allra flesta. Servera vinet till matiga sommarsallader med örter och skaldjur och minglet är i hamn.

2018 Les Fumées Blanches Rosé

Frankrike, 22138

89 kr, 750 ml

Rosévin i den torrare tappningen, helheten bjuder stramt och läckert med citrus och röda vinbär i fokus. Därtill skogshallon och färska örter, den eleganta stilen lirar utmärkt med friska rätter av fisk och grönsaker. Lättsamt av kyckling funkar också.

Annons