Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Maten: Vilken är den dominerande smaken?

Maten: Vilken är den dominerande smaken?

Publicerad den

Text: Mikael Mölstad

Annons

Du har säkert hört att regeln om rött till kött och vitt till fisk inte alltid stämmer. Dessutom är ju regler till för att brytas. Du kommer snart att inse att rött vin kan vara perfekt även till torsk. Det finns många bättre regler – som t ex sött till sött och surt till surt men inte beska till beska.

Sötma i maten ”hittar” sötma i vinet. Sötman i vinet förstärks inte av sötma i maten utan neutraliseras, eller ”kvittas”. Resultatet är att vinets andra egenskaper framhävs. Samma sak gäller för surt, men alltså inte besk och kryddstark mat.

Vita viner kan vara syrliga och söta på samma gång. Röda viner kan vara syrliga och sträva på samma gång. Olika viner är mer eller mindre av det ena eller det andra beroende på druvan, klimatet och hur vinet är framställt i vinkällaren.

Systembolaget brukar visa karaktären på vinerna med tre ”smakklockor”. De här klockorna är väldigt användbara för oss som vinköpare. De ger dig besked om vilka viner som i grova drag kommer att passa till din mat. Vi börjar med en liten sammanfattning av grundsmakerna.

Klicka vidare och tänk på att det viktigaste är att du provar själv – det är först då som du kommer till full insikt om hur det spännande mötet mellan vin och mat kan utvecklas. När du kommer till slutet ger vi dig också förslag på några roliga och praktiska övningar med grundsmaker i vin och mat.

Läs fler dryckesnyheter på Wow news

Annons