Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Maten påverkar hur du uppfattar vinet

Maten påverkar hur du uppfattar vinet

Publicerad den

Text: Mikael Mölstad

Annons

En dålig kombination av vin och mat: Du serverar ett ovanligt gott, lite syrligt och härligt friskt vitt vin till räkor med en klick söt gravlaxsås. Det söta i såsen kan då radera den lilla sötma och fruktighet som finns i det fräscha vinet. Resultatet blir att det annars goda vinet bara smakar syrligt, surt. efter tuggor av maten.

Värt att nämna är att även räkorna, av naturen är en aning söta. Syrligheten förstärks och fruktsötman försvinner. Kul effekt, men det blir antagligen inte så gott. Ett halvtorrt vin med mindre syra – eller kanske en kall öl – skulle funka bättre.

En bättre kombination av vin och mat: Vi bestämmer att vi behåller samma räkor. Men kastar såsen och gör en ny – med lite mer syra. Vad är syrligt? Crème fraiche, filmjölk eller gräddfil är syrligt, eller hur? Häll upp gräddfil och klipp i lite körvel eller dragon. Nu är maten och vinet på väg att mötas. Förmodligen är vinet fortfarande lite syrligare än ”summan” av matens smaker. Pressa lite citron i såsen, och en skvätt över räkorna också – och du är framme.

Vinets syra och såsens syra kompletterar varandra och räkornas fina smak matchas av det fruktiga och blommiga i vinet. Ett balanserat vinval kan alltså vara att möta smaken i maten med ännu mer av samma smak i vinet. Syrligt vin blir mindre syrligt av citron.

Bläddra vidare! På följande sidor guidar vi dig genom grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami.

Annons