Hem / Inspiration / Dryck / Vin / De främsta blå druvorna (röda viner)

De främsta blå druvorna (röda viner)

Publicerad den

Röda viner kan vara mer eller mindre syrliga. Och framför allt kan vissa röda viner vara mer sträva än andra. Vilket ofta beror att druvorna har olika karaktärer. Här följer en lista över de vanligaste blå druvorna, ungefär vilken karaktär vinet får och vad de passar till. Text: Mikael Mölstad

Annons

Cabernet Sauvignon

De fina Bordeauxslottens druva som blivit ett kungligt föredöme för kvalitetsvin i hela världen.

Färg: Mörkt blåröd som ung. Tegel till brunröd som mogen.

Doft: Svarta vinbär (bär och saft), färska örtkryddor och moreller/biggaråer som ung. Cederträ, stall, löv och läder som mogen.

Smak: Ren, koncentrerad svarta vinbärsfrukt, moreller, viol och lakrits eller med mynta och markerad garvsyra som ung. Som mogen med tobak, jordkällare, läder, multnadstoner och sötma.

Som vin till mat är druvan lite för bred för att man ska kunna uttrycka sig i generella drag. Men om man vill servera dessa relativt sträva viner till kött bör man försöka få in syra som balsamvinäger eller citronsaft i tillbehören. Och gärna en klick gräddsås. Honungsmarinerade revbensspjäll är alltså inte en bra idé.

Vanliga doft- och smakassociationer: Svarta vinbär, örtkryddor, cederträ

Pinot noir

Den lyxiga Bourgognedruvan som ger fantastiska viner i rätt klimat i nya vinvärlden.

Färg: Ljusröd och klar med blåa toner som ung. Tegel/orange som mogen.

Doft: Hallon, blåbär och kryddor som ung. Söta skogsbär, smultron, hallon, solvarma jordgubbar och inslag av viol som mogen.

Smak: Bärigt, frisk och kryddig som ung. Djupa, harmoniska bäraromer med hallon, blåbär och björnbär med violtoner och garvsyra som mogen.

En mogen Pinot Noir är en perfekt kamrat till riktigt vilda rätter som älgstek med gräddig viltsås eller renfiléer med en sötsyrlig sås. Som ung passar druvan bra till kraftigare kycklingrätter eller varför inte ett grillad fisk.

Vanliga doft- och smakassociationer: Skogsbär, champinjoner, jordgubbar

Merlot

Populär Bordeauxdruva som gjort succé i hela vinvärlden.

Färg: Tät blåröd som ung. Mörkt brunröd som mogen.

Doft: Plommonsyltig och örtig som ung. Läder och animaliska toner med plommonsylt som mogen.

Smak: Sötare plommonfruktig än Cabernet Sauvignon, frikostigt fruktig som ung. Djup komplex mjuk frukt med inslag av björnbär/blåbär som mogen.

Tänk på klassiska storslagna och feta rätter, då fixar du matmatchningen till den här druvan. Gräddsås med smörstekt svamp eller en rejäl laddning kryddsmör på köttet. Potatisgratäng – naturligtvis. Nu har du en bra merlotmiljö. Norrmännen dricker merlot till torsken.

Vanliga doft- och smakassociationer: Plommon, skogsbär, kryddörter

Syrah (eller Shiraz)

Den främsta druvan i Rhône som blivit mäkta populär i Australien.

Färg: Tät blåröd som ung. Mörkt röd mot rödbrun som mogen.

Doft: Blåbär, svarta vinbär och skogshallon med inslag av vitpeppar som ung. Komplexa, djupa mognadstoner med multnade löv, lakritsrot och viol som mogen.

Smak: Som ung kryddigt pepprig, örtig med koncentrerat inslag av mörka bär. Som mogen med djup, komplex björnbärsfruktighet, katrinplommonsylt och pepprig med inslag av tjära, lakrits och viol.

Syrahdruvan ger en ganska kraftig och komplex smak vilket kräver en smakrik kötträtt för att vinet inte ska dominera hela måltiden. Testa med enbär i gräddsåsen, men ta det lugnt med pepparkvarnen.

Vanliga doft- och smakassociationer: Björnbär, pepparkorn, sviskon

Gamay

Beaujolaisdruvan som är mycket mer än bara Beaujolais noveau.

Färg: Ljust röd med tydliga blåtoner som ung. Ceriseröd mot tegel som mogen.

Doft: Bärigt, kryddig med liten rökig ton som ung. Som mycket ung doftar Gamay hallon och skumbanan. Som mogen med dragning åt Pinot Noir med lite kryddiga violtoner.

Smak: Tydligt bärig hallon, jordgubbar, körsbär och fräscha syror som ung. Pinot Noir-stil med mjuka violtoner som mogen.

Lätt syrligt och bärfruktigt vin till lätt kryddade maträtter med syrliga tillbehör. Gott till en kycklinggryta eller en kalvfilé. Kan fungera till vissa asiatiska rätter.

Vanliga doft- och smakassociationer: Hallon, körsbär, skumbanan

Primitivo

Den syditalienska favoriten som är nära släkt med Zinfandel.

Färg: Lätt blåröd som ung. Djupt röd som mogen.

Doft: Bärig och fruktsyltig med viss kryddighet som ung. Örtig med plommon och russintoner som mogen.

Smak: Kryddig med mjuk fruktsötma och angenäma syror som ung. Djup frukt med viss krydda och inslag av björnbär/blåbär som mogen.

Ett vin som passar till mycket modern, fettsnål mat tack vare sin frukt och tillbakadragna tanniner. Perfekt till pannbiff eller pasta med skinka.

Vanliga doft- och smakassociationer: Björnbär, choklad, vaniljstänger

Annons