Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Matcha vin med Camembert

Matcha vin med Camembert

Publicerad den

Camembert de Normandie, den fantastiska vitmögelosten som kopieras flitigt världen över, passar utmärkt till både vitt och rött vin. Eller varför inte en sprudlande cider? Ulrika Karlsson och Camilla Settlin avslöjar vad de njuter till den franska kittosten. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Normandie är en historisk provins i nordvästra Frankrike, Camembert de Normandie är en fantastisk vitmögelost med sitt ursprung därifrån. Enligt historien ska den ha uppfunnits av Marie Harel i slutet av 1700-talet med hjälp av prästen Charles-Jean Bonvoust från Brie-området och hans ostkunskaper.

Camembert de Normandie och Brie de Meaux påminner om varandra i karaktär, vilket ju då inte är speciellt konstigt. Osten Camembert de Normandie är ursprungsskyddad och inkluderad i Frankrikes appellationssystem AOC vilket innebär att osten måste framställas enligt fasta regler bl.a. avseende geografiskt produktionsområde, produktionssätt, lagringsmetoder, kvalitet och karaktär.

Hoppa över de industritillverkade kopiorna och lägg istället pengarna på en äkta Camembert de Normandie som alltid är rund, väger minst 250 gram och ligger packad i en träask. Den tillverkas av opastöriserad komjölk av högsta kvalitet. En mogen ost bjuder härlig krämighet med toner av nötter, stall, champinjoner i gräddig, sötaktig stil. Den mognar utifrån och in.

Kom ihåg att låta den rumstemperas innan servering. Vitmögelostar som denna sällskapar gärna med flera stilar av vin, bland vita viner rekommenderar vi gärna fyllig verdicchio, chenin blanc eller goda druvblandningar.

Ett gott köp är Zecci Classico från italienska östkusten (2478, 111 kr, 750 ml) eller Vovray Vieilles Vignes la Coulée d’Argent Sec (88981, 131 kr, 750 ml) från Loire i Frankrike.

Bland röda viner föredrar vi de med struktur och lite mer elegans än maffiga rödviner. Har du god, mogen Bordeaux hemma i vinförvaringen så är det läge att sätta guldkant på tillvaron. I billigare prisläge funkar Réserve de la Condamine (12804, 71 kr, 750 ml) gjord av druvorna grenache, carignan och syrah från Fitou i södra Frankrike alldeles utmärkt.

Vill du ändå ha ett rundare, fruktigare rött så gör Monti Garbi Ripasso från Italien också gott sällskap (5328, 101 kr, 750 ml).

En vinnande kombination är annars torr äpplecider från Normandie! Verkligen jättegod i kombination med osten. Bra köp är Cidre Biologique Brut (1803, 48.70 kr, 750 ml).

Vi föredrar Camembert de Normandie i naturell form i sällskap av ljust surdegsbröd och lite nötter. Men osten går absolut att använda i matlagning, den är god att låta smälta (utan mögelskal) över fisk och kött. Eller bjud på den något förlegade men välkända desserten ”friterad camembert”, serverad med hjortronsylt häller vi gärna det söta vinet Castelnau de Suduiraut från franska Sauternes (3690, 160 kr, 375 ml) i glaset.

Lär dig sätta samman den perfekta ostbrickan här

ostlåda

Ostlåda Plateau de Fromage från Androuet

Blev du sugen på att fixa en härlig ostbricka? Här kan du köpa Androuets ostlåda som består av ett klassiskt urval av säsongen bästa, hantverksmässiga ostar. I ostlådan finns sex olika ostar från sex franska ostfamiljerna.

Till ostlådan på Mathem

Annons