Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Matcha Brillat Savarin med vin

Matcha Brillat Savarin med vin

Publicerad den

Brillat Savarin - den gudomligt krämiga färskosten gjord på gräddberikad mjölk, lämnar ingen oberörd. Och vilken vinkompis sen! Funkar till både rött, vitt, rosé och bubbel. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Tänk att få en ost uppkallad efter sig! Jean Anthelme Brillat Savarin hade den förmånen, om än som ett minne tillägnat denna store, franske gastronom som gick ur tiden 1826. För övrigt även advokat, politiker och författare som sägs ha sagt ”en dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga”.

Osten är ljuvlig. Inte nyttig, utan helt enkelt ljuvligt god gjord av gräddberikad mjölk som i sin tur ger en mycket krämig, mild om än ganska mäktig ost med viss syrlighet och hög fetthalt. Den landar i facket färskost av typen ”triple crème”, osten väger cirka ett halvt kilo, är formad som en puck och omhuldad av vitmögel.

Ibland smaksätts den med örter, nötter eller kryddor som peppar och kummin. Vi föredrar den i naturell form tillsammans med gott frukt- och nötbröd, alternativt ljust surdegsbröd, paprika och lite nötter.

Osten får gärna ta sällskap av ett lättsamt, friskt, rött vin där våra tankar går till viner gjorda av pinot noir eller t ex gamay, i huvudsak eleganta viner. Viner vars friska syror tar sig igenom ostens krämiga fetma och väger upp smakbalansen.

Bland vita viner föredrar vi friska, spänstiga varianter utan ekfatslagring. Chablis? Ja tack, eller grüner veltliner från Österrike alternativt välgjord garganega från Soave i norra Italien.

Champagne är underbart gott till Brillat Savarin med sina välgörande bubblor och friska syror. Lyx helt enkelt. Ett finstämt, elegant, friskt rosévin är heller inte fel. Valen är plötsligen väldigt många, vilket ju så klart är mycket tacksamt när det kommer till kritan. Osten är inköpt, dax att botanisera i vinförvaringen hemmavid … bortse från de fatlagrade, maffiga vita vinerna och likaså bland de röda så kommer du få en toppenkväll tillsammans med Brillat Savarin.

 

Vintips:

Deutz Brut Classic, Frankrike, 7487, 350 kr, 750 ml (champagne)

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, Österrike, 2775, 99 kr, 750 ml (vitt)

Stoneleigh Pinot Noir Rosé, Nya Zeeland, 6435, 101 kr, 750 ml (rosé) 1884

Bourgogne Cuvée Margot, Frankrike, 5447, 135 kr, 750 ml (rött)

Lär dig sätta samman den perfekta ostbrickan!

ostlåda

Ostlåda Plateau de Fromage från Androuet

Blev du sugen på att fixa en härlig ostbricka? Här kan du köpa Androuets ostlåda som består av ett klassiskt urval av säsongen bästa, hantverksmässiga ostar. I ostlådan finns sex olika ostar från sex franska ostfamiljerna.

Till ostlådan på mathem.se

Annons