Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Lyxigt vitt i november

Lyxigt vitt i november

Publicerad den

Nu släpps mängder av godbitar, lyxiga vita viner som kostar lite mer men är värda varje krona, viner som passar till både vardag och fest. Men det gäller att passa på, flaskorna är få och lanseringen sker i ett begränsat antal butiker. Som alltid går vinerna att beställa till din närmaste Systembolagsbutik. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

2006 Nikolaihof Riesling Federspiel

Österrike, 92137
119 kr, 750 ml

Underbart elegant med massor av citrus, päron och gröna äpplen i fokus. Några års mognad har resulterat i viss rondör och mjuk eftersmak. Inslag av mineral och härlig syra blir till spänstig helhet. Gott till skaldjur, addera syrliga tillbehör och kombinationen är perfekt.

2006 Nikolaihof Riesling Federspiel

2010 Domaine Bott-Geyl Pinot Gris Les Elements

Frankrike, 95080
179 kr, 750 ml

Favoritproducent som bjuder oss inställsam helhet med rikligt av mango, ananas och papaya, därtill tydlig kryddighet som dröjer sig kvar i eftersmaken. Upplevelsen är intensiv och exotisk med inslag av marsipan i framförallt smaken. Bra köp!

2010 Domaine Bott-Geyl Pinot Gris Les Elements

2010 Saint Clair Pioneer Block 10 Chardonnay

Nya Zeeland, 91180
139 kr, 750 ml

Friskt, ungdomligt och mycket läckert, ett vin som bjuder betydligt mindre fat än väntat. Den friska stilen är fylld av inlagda päron, äpplen och tallbarr, därtill med viss bitterhet i avslutningen. Ett vin som funkar till mycket, gärna med smakrika rätter av fisk och kyckling.

2010 Saint Clair Pioneer Block 10 Chardonnay

2012 Eve Chardonnay Charles Smith

USA, 90618
109 kr, 750 ml

Bra vin i gynnsamt prisläge, den intensiva koncentrationen är fruktdriven och smakrik med fokus på passionsfrukt, melon och gula plommon. Ett vin som är redo att drickas redan nu men som klarar några år i källaren. Gott, välgjort och i balans, för oss är detta månadens bästa köp!

2012 Eve Chardonnay Charles Smith

2011 Puligny Montrachet Les Enseignères Domaine Chavy-Chouet

Frankrike, 96101
279 kr, 750 ml

Lyxigt höstvin som bör läggas i källaren några år för att bjuda fullt ut. Chardonnay i finlemmad och elegant stil med ungdomlig syra och stram helhet. Doft och smak rymmer gula äpplen, tallbarr och apelsin därtill tydligt av ekfat. Är det svårt att hålla fingrarna i styr, häll vinet i karaff några timmar innan servering för ”snabbmognad”.

2011 Puligny Montrachet Les Enseignères Domaine Chavy-Chouet

2012 David Nieuwoudt Ghost Corner Sauvignon Blanc Cederberg

Sydafrika, 96109
191 kr, 750 ml

Tydligt av sauvignon blanc i intensiv tappning, massivt med krusbär, lime och grapefrukt blir till spänstig helhet. Den läskande stilen är minst sagt uppfriskande med aningen spritsighet och påtagligt med mineral. Passar till det mesta som är grönt, gärna med syrliga tillbehör för att runda av det hela.

2012 David Nieuwoudt Ghost Corner Sauvignon Blanc Cederberg
Annons