Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Goda drycker till ost
Vin till ost

Goda drycker till ost

Publicerad den

De bästa dryckerna till ost! Universaldrycken som passar perfekt till alla ostar är svår att hitta, därför väljer vi den gyllene medelvägen, goda drycker som bjuder trevliga kombinationer till ostbrickan. Vårt tips är att i möjligaste mån välja ostar med liknande smakbild, kanske ostar ur samma familj för att få en matchande kombination med drycken. Fokus är torra drycker, framförallt för att de passar med olika ostar. Undvik söta tillbehör, sötman gör att drycken upplevs ännu torrare. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

2014 Pinot Gris Réserve, Frankrike

2899, 95 kr, 750 ml, 13 %

Insmickrande gott av inlagda päron, aprikos, mango och honungskaramell som mynnar ut i kryddigt avslut. Lättdrucket vitt som serveras lite svalare för bästa spänst, gott till ostar med krämigt innanmäte men även hårdostar funkar bra till.

 

Pinot Gris Réserve

2013 Brancaia Tre, Italien

 

75501, 129 kr, 750 ml, 13.5 %

Druvblandat som bjuder intensivt av mörka bär, salvia, hösthallon och ekfat, inslag av vaniljkola dröjer sig kvar. Frisk syra och hanterbar strävhet bidrar till vinets elegans. Bäst till ostar med nötiga toner i sin karaktär.

 

Brancaia

2014 Côtes de Jura Chardonnay, Frankrike

2292, 95 kr, 750 ml, 12.5 %

Skippa den söta marmeladen och ett torrt vitt vin passar utmärkt till smakrikt innehåll på ostbrickan. Perfekt till hårdostar men krämiga ostar fungerar också till detta torra, mineralrika och nötiga vin. Lime och övermogna höstäpplen är andra inslag.

 

Côtes de Jura

2013 Zecci Classico, Italien

2478, 109 kr, 750 ml, 13.5 %

Välj med omsorg och druvan verdicchio presterar riktigt gott i glaset. Mixen av exotiska frukter och stor fräschör gör att vinet hanterar syrligt och smakrikt i ostar. Blanda mellan ostfamiljerna men undvik gärna blåmögelost denna gång.

 

Zecci

Cidre Biologique Brut, Frankrike

1803, 49 kr, 750 ml, 5 %

Kanske den bästa universaldrycken till ost. Den torra smaken bjuder viss fruktsötma från de mogna äpplena, därtill finns kryddigt som lirar med mängder av olika ostar. Sältan i ost lindras av sötma i cider.

 

Cidre Biologique

Agusti Torello Mata Gran Reserva Barrica, Spanien

90301, 199 kr, 750 ml, 12 %

Mousserande är det perfekta allt-i- allo vinet, bubblor och frisk syra bidrar till att vinet klarar olika ostar, även de med mycket smak. Blandningen av pomerans, rostade nötter, brioche och äpplen blir till smakrikt med långt avslut.

 

Agusti Torello Mata

2012 Tommasi Amarone della Valpolicella Classico, Italien

22350, 295 kr, 750 ml, 15 %

Amarone är för många det självklara ostvinet. Knepigt till friska get- och färskostar men till övriga ostfamiljer fungerar rödvinet riktigt bra. Torkade röda bär, mjölkchoklad, vanillin och kardemumma är några av inslagen.

 

Tommasi

Duvel, Belgien

1654, 25.90 kr, 330 ml, 8.5 %

Istället för vin, servera en frisk belgisk ale till ostbrickan. Syrligt och fruktigt friskar upp det feta i ostarna. Toner av lime, rostat bröd, koriander och honungskarameller kantas av mjuk beska och lång eftersmak.

Duvel
Annons