Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Chardonnay utan ek

Chardonnay utan ek

Publicerad den

Viner gjorda av druvan chardonnay finns det gott om i världen. Ofta produceras de med en tids lagring på ekfat, ekchips eller annat innan vinet är klart. I jakt på de rena, friska, mineraldrivna chardonnayvinerna landar vi mestadels i Chablis och Frankrike, även om undantag finns. Gott i glaset blir det!

Annons

Lär dig sätta samman den perfekta ostbrickan!

ostlåda

Ostlåda Plateau de Fromage från Androuet

Blev du sugen på att fixa en härlig ostbricka? Här kan du köpa Androuets ostlåda som består av ett klassiskt urval av säsongen bästa, hantverksmässiga ostar. I ostlådan finns sex olika ostar från sex franska ostfamiljerna.

Till ostlådan på mathem.se

2009 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, Italien

77152, 129 kr, 750 ml, 12.5 %

Urläckert mousserande gjort av enbart chardonnay som får vila på sin jästfällning i 36 månader innan försäljning. Karaktären är ren, gulfruktig med begynnande mognad där brödigheten är lite gräddig och nötig med ljuvlig smakrikedom. Tydliga citrustoner och frisk syra lyfter helheten. Servera till skaldjurssnittar, salta nötter, krispiga chips eller gräddig ost typ Brillat Savarin innan middagen tar vid.

2014 Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, Frankrike

5562, 127 kr, 750 ml, 13 %

Superfrisk och ungdomlig chardonnay som sätter fart på aptiten. Här samsas mängder av lime, citrus och mineral i doft och smak. Producenten Clotilde Davenne är mycket välrenommerad och levererar genomgående hög kvalitet i sina viner. Vi dricker gärna detta till förrätter i stil med skaldjursceviche. Syra och sälta är viktigt, vilket dämpar vinets syra till en härlig kombination.

2015 Cono Sur Chardonnay, Chile

6600, 89 kr, 750 ml, 13.5 %

Ekologisk chardonnay som växer bland insektsätande gäss och cykelburna vingårdsarbetare. Vinet produceras i ståltank utan någon som helst kontakt med ekfat, och ger här ett intryck av plommon, citrus och syrliga äpplen. Gott till torsk med mängder av grönsaker, citrusdressing och pressad potatis.

2015 Jacob’s Creek Unoaked Chardonnay, Australien

6473, 71 kr, 750 ml, 12.5 %

Gott till billig penning. Toner av ananas, mango, äpple och citrus finns i både doft och smak. Helheten är ren i inbjudande tappning från producenten Orlando som grundades av Johann Gramp. Han planterade sin första vingård vid Jacob’s Creek, därav vinseriens namn. Funkar fint till enklare fisk- och skaldjursrätter; gärna till en läcker räkmacka eller vit fisk serverad med vitvinssås, primörer och potatis.

2011 Chablis Grand Cru Les Clos, Frankrike

5582, 399 kr, 750 ml, 13 %

Lyxchardonnay! Grand Cru är den högsta klassificeringen bland viner från klassiska Chablis som i sin tur hör till distriktet Bourgogne. Les Clos heter vingården som ger druvor till detta komplexa, läckra vin. Nyanserade toner av mineraler, citrus och gula äpplen möts av lätt nötighet utan inblandning av ekfat överhuvudtaget. Mer än gärna till lyxiga, tillagade fisk- och skaldjursrätter av t ex piggvar och hummer med skaldjurssås och primörer.

2014 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre, Frankrike

5587, 219 kr, 750 ml, 13 %

Bästa sällskapet till en härlig platå, lyxa till det med allt från fina, färska räkor och havskräftor till ostron. Vinets friska, mineraliga stil möter upp den goda sältan. Jordmånen i detta ”premier cru-läge” på vingården är utpräglad kalkhaltig och ger möjligheten till strama, mineraliga, lagringsdugliga viner som detta. Premier cru är för övrigt näst högsta klassificeringen i Chablis.

2014 Chablis Saint Martin, Frankrike

7143, 159 kr, 750 ml, 12 %

Vi glider neråt i klassificeringen i Chablis vilket medför en lägre prislapp även om den goda, friska kvaliteten bibehålls. Domaine Laroche är producent och visar här gott exempel med frisk, ungdomlig chardonnay där toner av gula äpplen, citrus och mineralrökighet dominerar. Jättegott till vegetariskt som rödbetsbiff toppad av torr getost, rostad valnötsmajonnäs, smörstekta bönor och kål.

2014 Petit Chablis La Chablisienne, Frankrike5585, 119 kr, 750 ml, 12.5 % Kanongott till gräddig pasta med skaldjur och musslor eller krämig risotto toppad av spänstiga grönsaker och rostade pinjenötter. Petit Chablis är den lägsta klassificeringen i Chablis men genererar i sin tur ofta riktigt bra viner för pengarna. Detta är mycket ungdomligt med frisk, syrlig framtoning av citrus, lime och mineral. Så långt ifrån ekfatskaraktär man kan komma.

Annons