Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Bästa vinet till kittost

Bästa vinet till kittost

Publicerad den

Matcha ostbrickan rätt! De krämiga, ibland nästan rinniga kittostarna samsas fint med fatiga, vita viner och bärigt rött. Här är experternas bästa tips. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Familjen kittostar kallas även för ”de tvättade ostarna”, eftersom de under lagringen badas i en saltlake som tillsatts speciella jästkulturer. Under någon månads tid så bildas en orangeröd yta på ostarna. Ibland tvättas/badas de även i vin eller druvdestillat för att få en speciell karaktär.

Många av kittostarna har kraftig smak och doft, som till expempel Epoisses från Bourgogne som blir så krämig att den lättast äts med sked när den mognat! Münster från Alsace i Frankrike har också mycket distinkt karaktär, om än med halvmjukt innanmäte som går att skära med kniv även i moget tillstånd. Lite mildare i stilen är den populära Taleggio från Italien.

De flesta kittostar är gjorda av komjölk, även om det finns varianter, prova gärna Brebirousse från sydöstra Frankrike som är tillverkas av fårmjölk. När det kommer till vin så passar generellt sett smakrika vita viner, t ex från Alsace eller lite fylligare chardonnayviner från Nya Världen. Gärna fatjästa eftersom denna karaktär speglar den nötiga ton som många ostar har.

Fyllig champagne passar också fint. Röda viner med frisk bärighet är ett alternativ för den som önskar. Ostarna är väldigt goda att servera på egen hand, som en ”dessertost” ihop med neutrala tillbehör som ljust surdegsbröd och färska päron.

Vinrekommendationer:

Vitt

La Celia Reserva Chardonnay Viognier, Argentina, 6030, 89 kr, 750 ml

Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris, Frankrike, 12105, 99 kr, 750 ml

Cono Sur Visión Chardonnay, Chile, 6522, 90 kr, 750 ml

Rött

De Loach Russian River Valley Pinot Noir, USA, 2222, 179 kr, 750 ml

Couvent des Jacobins Rouge, Frankrike, 5283, 119 kr, 750 ml

Masi Valpolicella Bonacasta, Italien, 6998, 52 kr, 375 ml

Lär dig sätta samman den perfekta ostbrickan

ostlåda

Ostlåda Plateau de Fromage från Androuet

Blev du sugen på att fixa en härlig ostbricka? Här kan du köpa Androuets ostlåda som består av ett klassiskt urval av säsongen bästa, hantverksmässiga ostar. I ostlådan finns sex olika ostar från sex franska ostfamiljerna.

Till ostlådan på Mathem

Annons