Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Amarone – exklusiv favorit

Amarone – exklusiv favorit

Publicerad den

Det alkoholstinna, smakrika rödvinet med stor druvsötma är en given favorit hos svenskarna, året om. Ulrika Karlsson och Camilla Settlin ger hos en lektion i vinskapande, och tipsar om några de bästa amaronevinerna du kan köpa på Systembolaget just nu. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Vad är det som gör amaronevinet så oerhört populärt? Det lär inte vara priset tänker vi. En flaska bra amarone går ju faktiskt loss på flera hundralappar. Om vi får spåna fritt så landar anledningen till amarones popularitet i att vinet har en historia; det får bara tillverkas på ett speciellt avgränsat område av vissa utvalda druvor på ett visst sätt.

Men framförallt är amarone populärt för att det ofta är ett välgjort, alkoholstint och smakrikt rödvin med känslan av druvsötma på ett charmerande sätt. Vinet har sitt ursprung i Valpolicella i nordöstra delen av Italien, norr om staden Verona. Amarone görs av druvorna corvina, rondinella och molinara som skördas på hösten och sedan får ligga och torka i dryga 100 dagar. De russinlika druvorna får riklig sötma, minimalt med vätska och hög smakkoncentration. Efter jäsningen får vinet mogna i ekfat under flera år innan det slutligen buteljeras. Alkoholhalten brukar vanligtvis ligga runt 15 volymprocent eller mer.

Som ungt kan amarone upplevas eldigt och lite bångstyrigt, vinet kan med fördel drickas efter 10–15 år. I bästa fall är amaronevinet kraftfullt med rundad fruktsötma, mjuk helhet och i total balans.

Och maten då? Vinet i sig är inte en solklar spelare på middagsbordet. Det krävs mycket smak i måltiden för att det ska komma till sin rätt. Oxfilé eller viltkött tillsammans med mustiga såser, svamp och rotfrukter är ett alternativ. Lagrade hårdostar ett annat, en klassisk kombination bjuds i den italienska, långlagrade osten Parmigiano Reggiano. Amarone är också ett populärt vin att ge bort i present, det klarar som sagt ofta lång lagring och många vet att vinet betingar ett högre pris än vilket rödvin som helst. Det finns många olika producenter av amarone att välja bland men ursprunget är alltså alltid detsamma.

 

Några av våra favoriter:

2009 Masi Amarone Costasera, Masi

2345, 284 kr, 750 ml (finns även i halv- och magnumflaska)

2007 Bussola TB Amarone della Valpolicella Classico, Tommaso Bussola

79468, 749 kr, 750 ml

2008 Musella Amarone della Valpolicella Riserva, Musella

75441, 333 kr, 750 ml

2007 Amarone della Valpolicella L’Amarone della Casa dei Bepi, Viviani

74922, 750 kr, 750 ml

2011 Amarone Selezione Antonio Castagnedi, Tenuta Sant’ Antonio

28002, 249 kr, 750 ml

2007 Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone, Masi

2419, 395 kr, 750 ml

2009 Terre di Cariano Amarone della Valpolicella, Cecilia Beretta

3122, 299 kr, 750 ml

Annons