Hem / Inspiration / Dryck / Öl / Udda öl i november

Udda öl i november

Publicerad den

Passa på att fynda bland novembers ölnyheter, vissa publika andra skruvade och udda. Oavsett vad du väljer bjuder många av ölen på upplevelse och de allra flesta funkar utmärkt till mat, allt från skaldjur till klassisk husman. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Brooklyn Silver Anniversary

USA, 10071
99 kr, 8.6 %, 750 ml

Ljus lager som bjuder smakrikt och elegant, den mjuka karaktären är fylld av torkad aprikos, nektarin, malt och knäckebröd. Ett läckert alternativ som klarar det mesta bland husmanskost. Vi njuter det till kalops med potatis och lingon eller kålpudding med allt vad det innebär.

Brooklyn Silver Anniversary

Bötet Barley Wine

Sverige, 10073
35.50 kr, 9.1 %, 250 ml

Ale gjort som barley wine, som den starkaste alevarianten kallas i Storbritannien. Vi gillar det smakrika med fikon, torkad persika och apelsinskal i fokus, därtill med balanserad beska som gör detta till en utmärkt måltidsdryck. Viss sötma dröjer sig kvar i den kryddiga eftersmaken.

Bötet Barley Wine

Sigtuna Bourbon Imperial Stout

Sverige, 11946
59.90 kr, 10.5 %, 330 ml

Wow, häftig öl med massor av doft och smak. Den höga alkoholhalten är inbäddad i tilltaget av sirap, pomerans, choklad och vanilj. Toner av lakrits och rostat dröjer sig kvar och lång eftersmak bjuder viss beska. Vi dricker det till efterrätter, gärna med choklad, nötter och torkad frukt.

Sigtuna Bourbon Imperial Stout

Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne

Belgien, 11930
60 kr, 6.4 %, 375 ml

Spontanjäst öl i inställsam tappning, beskan är modest och den rikliga frukten samsas med frisk syra och honungslik eftersmak. Intensivt av persika och mango blir till lättdrucket som passar utmärkt till höstens skaldjur. Havskräfta och hummer med syrligt bland tillbehören blir till god kombination.

Oude Gueuze Tilquin à l'ancienne

Victory Golden Monkey

USA, 11827
84.50 kr, 9.5 %, 750 ml

Ale med tilltagen alkohol, om än i balans med övrigt. Den matiga stilen är frisk och fruktdriven med tydligt av skumbanan, inlagda persikor och jäst. Toner av knäckebröd och torkade kryddor dröjer sig kvar. Öl som lirar med husman – pannbiff med lök eller stroganoff blir till fest med amerikansk ale.

Victory Golden Monkey
Annons