Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Vintriga drinkar från Paus
vintriga drinkar från Paus

Vintriga drinkar från Paus

Publicerad den

Glühwein och irish coffee är väl beprövade vintermyskort, men varför inte testa något nytt? Här är fyra spännande & nyskapande drinkar som passar mer till höst och vinter, varav en är alkoholfri. Dessutom delar bartendrarna Jesper Hartmann och Thobias Pettersson med sig av barhemligheter. Text: Petra Månström

Annons

Hur vet man om baren man är på håller måttet?

– Beställ någon av de klassiska drinkarna – Dry Martini, Whisky Sour, Old Fashioned eller Manhattan. Lyckas bartendern göra drinken bra är det en bra bar. Även om en drink består av få ingredienser är det en utmaning att få till det riktigt bra.

Vilket är det vanligaste misstaget en bartender gör?

– Att glömma att smaka av drinken. Även om jag gör något så vanligt som en caipirinha smakar jag alltid av. Det är superviktigt.

Ert tips till den som vill experimentera fram nya drinkar?

– Vi gillar att experimentera och går ofta till asiatiska småbutiker och handlar drinkingredienser som heliga basilikablad och wasabipulver. Så gå till asiatiska butiker, botanisera där och överraska sedan dina gäster.

Vilken är den populäraste drinken hos er just nu?

– Drinken med gurka, mynta och chili. Ingefära, kanel och helig basilika är en annan drinkblandning som vi ofta får beställningar på

Klassiker som känns uttjatad?

– Irish coffee blir lätt tråkig i längden och vi hoppar inte direkt jämfota när någon beställer den. Men man kan faktiskt kan hotta upp en irish coffee genom att smaksätta grädden med godsaker som mald kardemumma eller malda pistagenötter. Och kom ihåg – vispgrädden ska vara lättvispad och inget annat!

Vad gör man om man inte har en shaker hemma?

– En shaker hör till bartenderns vanligaste redskap och har man ingen sådan hemma kan man alltid ta en syltburk med lock, diska ur den och vips har man en shaker.

Räcker isen som jag har i isformen i frysen hemma?

– Nej, inte om du ska göra fler drinkar än en! Som tur är kan man köpa is på flera ställen idag. Här i Stockholm finns ett företag som heter Isjouren som levererar is dygnet runt. Men man kan också köpa is på flera affärer eller gå in på hamburgerställen och fråga.

Var förvarar man isen?

– Man kan till exempel rengöra diskhon ordentligt och sedan hälla dit sin is. Då får man en bonus i form av att smältvattnet droppar ut genom avloppet.

Vad gör ni om kunden säger ”gör något gott”?

– Då frågar vi vilka smaker kunden gillar. Vad är gott för dig? En söt tjej får kanske något sött. Ju trevligare person desto trevligare drink, ha ha!

Hur gör man för att få snabb service i baren?

– Man ska absolut inte vissla eller vifta med kreditkortet. Bättre då att stå och tindra med ögonen mot oss så blir det snart din tur.

Hur mycket amatörpsykolog blir man som bartender?

– Hotellbarernas bartendrar blir nog amatörpsykologer i större utsträckning. Men visst kommer det pratglada gäster till oss också. Viktigt i det här jobbet är att man inte bara står rakt upp och ner och blandar drinkar. Man måste ha en social begåvning och känsla för service också.

Recept: Jesper Hartmann & Thobias Pettersson/Paus Bar & Kök

Barens grundpelare:

1. Gin

2. Vodka

3. Rom

4. Whisky (scotch eller bourbon)

5. Tequila (gärna lagrad)

Utöver de fem grundpelarna bör man komplettera med:

1. Cointreau

2. Vermouth

3. Bär- eller fruktlikör

Glöm aldrig: Smaka av drinken innan du serverar!

Annons