Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Varma höjdardrinkar från 1900

Varma höjdardrinkar från 1900

Publicerad den

Drinkrecept: Åsa Nevestveit Text: Petra Månström Foto: Katja Kristoferson

Annons

– Franskt te kan vara topp 10 av alla drinkar jag någonsin gjort, säger Åsa Nevestveit. Efter att ha jobbat som bartender i tio år, vunnit flera priser i drinktävlingar och även jobbat i London borde hennes smaklökar vara att lita på.

Åsa jobbar på Niklas Ekstedts restaurang 1900 i Stockholm. I restaurangens stora bar är temat oftast svenska smaker, men för Tastelines läsare har Åsa blandat till två varma drinkar som passar årstiden.

Vem är din drömgäst i baren?– Någon som är nyfiken och gillar att upptäcka nya saker. Då får jag som bartender vara med och utveckla gästen.

3 måsten för hemmabaren

1. Mätglas: Det finns en anledning till att det står till exempel ”3 cl” i ett recept. Ju exaktare du mäter upp, desto bättre blir resultatet.)

2. Citruspress: Du kommer långt med bra råvaror och dit hör bland annat färskpressad juice.

3. Shaker + sil: Helst shakerglas, så att du kan se vilken färg drinken får.

Stegen till succédrinken

1. Undvik smaksatta spritsorter och satsa istället på bra råvaror, som färskpressad juice.

2. Bra och rikligt med is är väldigt viktigt för ett bra resultat. Har du ingen egen ismaskin (vilket få hemmabartendrar har) kan du alltid frysa in vatten i en plastburk så får du en stor isbit som räcker till att skaka många drinkar med.

3. Shakerglas. De flesta hemmabartendrar har tredelad shaker med inbyggd sil. Jag tycker det är bättre med ett shakerglas där man ser färgen på drinken.

Men vad gör du om någon kommer till dig och beställer en Vodka Redbull?– Talar om att vi inte har energidrycker i vårt sortiment.

Annons