Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Senaste drinktrenderna direkt från bardisken

Senaste drinktrenderna direkt från bardisken

Publicerad den

Vi har besökt två trendiga barer i Stockholm för att få deras bästa drinkrecept, tips på vilken drink du enkelt kan imponera med samt vilka drinktrender som kommer 2017. Tre drinkar från Linje Tio- "Tjoget" på Söder samt ytterligare tre från Kungliga Operans "Brasseriet" i City. Något barerna är slående överens om är att mängden is är det största misstaget vi gör när vi blandar drinkar hemma. Text & Film: Sofia Eriksson & Stefan Mantere

Annons

Vi tog ett snack i baren med Ludvig Grenmo från Linje Tio och Christoffer Åhnberg från Brasseriet medan de blandade sina trendigaste drinkar till oss.

Vad tror ni kommer trenda inom drink-genren 2017?

Linje Tio: Jag tror medvetenhet av vad man dricker kommer vara en rådande trend. Ekologiskt, hållbart och närodlat slår ju aldrig fel. Inte bara för frukt och grönsaker utan även för sprit, vin och öl.

Brasseriet: Enkelhet i det kreativa. Att finna så många kreativa sätt att vara enkel bakom baren. Det tror jag kommer bli trendigast just nu i bar-världen.

Om man vill inhandla ett bra startkit för att komma igång och blanda drinkar hemma; vad bör man satsa på?

Linje Tio: Man bör ha en bra shaker, en längre sked att röra och komma åt längst ner i bottnen på shakern, en strainer som passar shakern när man ska sila drycken från is och fruktkött, ett mätglas så man håller koll på proportionerna. Allt finns att köpa som standardutgåva men om du vill skryta för polarna (Baren är ju en materialsport deluxe) så finns det i finare utförande, guld och silver och coolare märken.

Brasseriet: Allt från shaker till jigger till isen. Det största problemet när folk blandar drinkar hemma är att de inte har tillräckligt mycket is. Isen är kanske det absolut viktigaste hemmakittet för drinkar. Sen tror jag att 2017 och framåt kommer handla mycket om färska örter och vad du har hemma i rabatten. Tänk gärna på det när du gör dina drinkar.

Vilka drinkar är populärast på Linje Tio / Brasseriet just nu?

Linje Tio: Vi säljer 70 procent av våra drinkar från vår egenkomponerade meny. Annars dricker vår publik Whiskey Sours som om det inte fanns en morgondag, Old Fashionends, Gin & Tonics och Negronis.

Brasseriet: Här på Brasseriet har vi en ganska stor range av drinkar. Från drinklistan till att gästan får frågan: ”Vad gillar du för något? Vad letar du efter?” och sedan att vi skräddarsyr en drink just till dom.

Tre trendiga drinkar från Linje Tio – Tjoget

Tre trendiga drinkrecept från Brasseriet

Vad tror ni är det vanligaste misstaget man begår när man blandar drinkar hemma?

Linje Tio: Man mäter inte och går efter recept vilket gör att man inte får till proportionerna. För lite is och för varm is. Is gör nästan allt för drinken. Håll den i frysen och använd mycket! Färsk juice är jätteviktigt. Dessutom billigare och nyttigare. Köp najs sprit också. Billig finlandsfärjegin gör inte drinken godare även om den är billigare.

Brasseriet: Återigen isen, utan tvekan! Folk köper på sig ett kit och sen tänker de faktiskt inte på att de behöver något att kyla drinken med. I vilken form isen är spelar inte lika stor roll utan det är mängden som är det viktiga. Bunkra upp med mycket is!

Vilken drink ska man bjuda på för att imponera på någon? Något som kanske ser avancerat ut men som ändå är ganska enkelt?

Linje Tio:

En klassiker – French 75!

Foto: Anna Winér

Brasseriet:

En enkel och snabb Manhattan går alltid enkelt och snabbt att göra hemma. Det du behöver är egentligen bara tre ingredienser; Bourbon, söt vermouth och angostura bitter. Därifrån så kan du få det att se väldigt avancerat ut men det behöver verkligen inte vara det.

manhattan

Foto: Anna Winér

Annons