Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Skaka den som Bond

Skaka den som Bond

Publicerad den

Dry Martini är ju drinken som är starkt förknippad med James Bond. Men egentligen är det faktiskt en Vodkatini - bestående av vodka, torr vermouth och is - som agenten dricker i Ian Flemings böcker. Text: Petra Månström Foto: Katja Kristoferson

Annons

Det berättar Marcus Nilsson-Thorsén, som är bartender och driver företaget Barproffs. Värt att veta är också att Bond åtminstone i tidigare filmer bett om att få sin drink skakad och inte rörd – trots att det är större risk för att få in vatten i drinken om man skakar den. Och vatten är förödande för en Dry Martini.

Kylda glas är a och o när man gör Dry Martini, så ställ in glasen en halvtimme i frysen innan du sätter igång.

Stegen till den optimala Dry Martinin:

1. Häll ner is i ett glas (inte drinkglaset) – se till att isen är så torr som möjligt – och häll därefter på sprit. På så sätt kyls spriten optimalt.

2. Häll några droppar vermouth i ett väl kylt drinkglas och rulla runt glaset så att dess väggar fuktas. Häll sedan bort överflödig vätska.

3. Sila ner den kylda spriten (från punkt 1) i drinkglaset och servera genast med en oliv på en pinne. Satsa gärna på lite köttigare och dyrare oliver – det ger en lyxigare känsla.

Annons