Hem / Inspiration / Dryck / Alkoholfritt / Alkoholfritt till maten
alkoholfritt till maten toppbild
Foto: Simon Bajada

Alkoholfritt till maten

Publicerad den

Richard Man lärde sig att blanda groggar i sina föräldrars restaurang. Efter det har han hunnit med att jobba världen runt och utvecklades, efter egna ord, till en mat- och dryckesnörd! En civilingenjörsexamen i kemiteknik bidrar till en stor kunskap inom mat och dryck, och Richard kan fram till idag titulera sig bland annat krögare, sommelier och nu även kokboksförfattare! Här delar Richard med sig av tre recept ur "Alkoholfritt till maten" (Bonnier Fakta). Text: Kerstin Eriksson

Annons

”En dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt” – dessa ord från Richard är allt som krävs för att få en första inblick i Richards bok ”Alkoholfritt till maten” (Bonnier Fakta).

Boken inspirerar till nya smakkombinationer, och utmanar läsaren att gå utanför den klassiska komfortzonen med bubbelvatten och is till den som dricker alkoholfritt!

Foto: Simon Bajada

Richard Man

Fyra snabba med Richard

Vilken barutrustning är ett måste för hemmabartendern?

Måste och måste. Egentligen klarar man sig utmärkt med innehållet i ett normalutrustat kök. Men det underlättar att ha olika mått som gärna är centilitergraderade. En cocktailshaker och en citruspress är inte heller dumma inköp.

Du använder alkohol i vissa av dina alkoholfria drinkar – berätta mer!

De gånger jag använder alkoholhaltiga produkter är det för att jag vill åt en viss smak, som är svår att få till på annat sätt. Jag har bland annat Angostura bitter i vissa drinkar.

Det är en kraftfull smaksättare som innehåller 44.7 procent alkohol. De få dropparna gör mycket för smaken på drinken, men bidrar inte med någon anmärkningsvärd alkoholhalt. Det är alltså fortfarande en drink som faller under kategorin alkoholfritt.

Oväntade smakkombinationer som imponerar på gästerna?

Jag arbetar mycket med örter eftersom jag tycker att de ger ett extra djup till drinken. Citrus och lavendel är en god kombination. En annan lite oväntad men ofta lyckad drinkingrediens är öl. Toppa upp lemonaden med öl nästa gång, så får du se.

Tips på enkel och snygg garnityr till drinken?

Även här är kvistar och blad från örter mitt hetaste tips. De är ofta lätta att få tag på och tacksamma att arbeta med eftersom de håller bra och ger en fin arom. Till exempel mynta, basilika och rosmarin.

Vill man ha lite mer färg i sin garnering blir det fint med klassiker som färska bär, citrus eller ätbara blommor. Garnera med måtta, så att man inte måste ta sig igenom en buske eller rabatt för att nå själva drinken.

Tips till hemmabartendern!

Annons