Hem / Inspiration / Bakning / Tårtskola – gör egen prinsesstårta!
Glutenfri prinsesstårta
Foto: Christina Sundin

Tårtskola – gör egen prinsesstårta!

Publicerad den

Tack vare smarta halvfabrikat kan alla göra sin egen prinsesstårta. Köp färdiga sockerkaksbottnar, en syltburk, vaniljkräm på pulver och färdigkavlad marsipan. Allt man behöver göra är att vispa och montera ihop tårtan. Det är nästan som att bygga med lego, men roligare och godare.

Annons

Vad är en prinsesstårta?

Prinsesstårta (äkta) innehåller ingen sylt, utan bara vaniljkräm och grädde. Då känns tårtan nästan som att äta moln, men smakar inte lika mycket som en tårta med sylt. Prinsesstårtan har fått sitt namn efter prins Carls döttrar prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid.

Vad är en palett?

En palett är en rak smal stekspade och varje konditors favoritverktyg. Har du ingen hemma går det bra med en vanlig stekspade.

Prinsesstårta – det här behöver du

1 paket sockerkaksbotten (3 lager)

1 dl+ 1/2 tsk hallonsylt

3 dl vaniljkräm från pulver

3 dl vispgrädde

1 paket färdigkavlad grön marsipan

2-3 msk florsockerrosa marsipan till rosen

lägg ihop tårtan

Laga prinsesstårta steg för steg: 

1. Lägg ihop tårtan i följande ordning: tårtbotten, hallonsylt, tårtbotten, vaniljkräm. Var noga med att fördela ingredienserna jämnt över tårtbottnarna.

vispa grädden

2. Vispa grädden fast men inte hård. Lägg 2/3 av grädden i mitten av tårtan, ovanpå vaniljkrämen och forma grädden till en kulle.

lägg en tårtbotten överst

3. Lägg en tårtbotten överst och forma försiktigt för att få en rundad topp. Använd den mittersta sockerkaksbottnen eftersom den är böjligast.

4. Täck hela tårtan med resten av grädden genom att stryka på ett tunt lager med en palett eller stekspade. Grädden ser till att marsipanen fäster på tårtan.

5. Stick in paletten hela vägen under tårtan. Lyft tårtan lite och stick in ena handflatan. Lyft med handen och paletten, ställ ner tårtan på ett tårtfat, ta först bort handen och sen paletten.

Hit kan du förbereda dagen innan servering. Täck i så fall tårtan med plastfolie och förvara i kylen.

kavla marsipanplattan

6. Marsipanplattan ska vara 15 cm bredare än tårtan. Är den inte det kan du kavla den till rätt storlek. Låt marsipanen ligga kvar på sin plastförpackning när den kavlas ut och pudra med florsocker så att marsipanen inte fastnar i kaveln.

7. Lyft försiktigt upp marsipanen med båda händerna och lägg den centrerat över tårtan. Släta ut marsipanen försiktigt över toppen av tårtan, men låt marsipanen hänga löst längst tårtans kanter.

8. Sträck ut marsipanen med ena handen och tryck fast mot tårtans kant med den andra. Fortsätt att spänna marsipanen på tårtans motsatta sida. På så sätt undviker du alltför många veck på marsipanen.

skär loss överflödig marsipan

9. Håll paletten tätt mot tårtan och skär loss överflödig marsipan. Spara marsipanen och skär ut dekorativa blad ur den. Pudra florsocker på tårtan med en finmaskig sil.

10. Gör fem 1 ½ cm stora kulor i rosa marsipan. Platta till kulorna med baksidan av en sked. Tryck bara ut ena sidan och gör inte plattorna tunnare än att de går att flytta. Om marsipanen fastnar på skeden, gör rent skeden och smörj in den med lite neutral olja.

11. Rulla ihop en marsipanplatta till ett inre kronblad. De andra fyra plattorna nyps ihop i botten och blir yttre kronblad.

sätt fast kronbladen

12. Sätt fast kronbladen omlott på rosen. Vik ut den övre kanten på kronbladen så att rosen ser ”levande” ut.

skär av den undre delen

13. Skär av den undre delen så att rosen blir platt i botten.

fäst rosen

14. Fäst rosen på tårtan med en syltklick. Fäst marsipanlöven runt rosen.

Annons