Hem / Inspiration / Dryck / Drinkar / Klassiska romdrinkar
rumbillion
Foto: Stefan Mantere

Klassiska romdrinkar

Publicerad den

Vi besökte La Habana i Stockholm för att lära oss mer om rom och för att få de rätta, riktigt klassiska drinkrecepten med rom. Men spelar det verkligen någon roll om man väljer mörk eller ljust rom till drinken? Det får du reda på i vår romskola!

Annons

Steget in på La Habana är inte bara ett kliv från Sveavägens trottoar. Det är en resa från vårt vodkabälte till ett varmt karibiskt romrike. Här svalkar sig gästerna med Nacional de Cuba, Mai tai eller Daiquiri. Inte varianten med jordgubbar, utan här serverar barmästarna originalet. Receptet som är baserat på sockerlag, färskpressad lime och rom.

– Alla faktorer spelar in då du ska göra en romdrink, berättar bartendern Edin Majdanac. Eller Manne som han kallas. 

– Men det viktigaste är smakbalansen mellan lime, socker och rom. Och att den är iskall. Framför allt att den är kall.

Smakbottnarna är många, men för att de ska kännas klart måste drinken serveras väl kyld. Annars faller allt platt till marken. Rom är en av världens mest sålda spritsorter, men få är så illa behandlade. I Asien serveras den med alldeles för söta likörer, här i Sverige dricks den för varm. Och många både hemma och i barer späder ut den för mycket så att den runda spritsmaken försvinner. 

Balansen är ”a och o” då romdrinkar ska blandas och det vet gästerna på La Habana. Här vet de hur en ”rom och cola” ska smaka. Kall, fräsch och lite pärlande med en doft av färsk lime.

– Här går det nästan inte åt någon öl. Det är framför allt romdrinkar vi säljer. En hel del dricker även ren rom. 

Det är inte helt ovanligt att du hittar ett sällskap i baren som smuttar på rom i cognacskupor. Ofta diskuterandes smaker och pekandes på flaskor. Kanske med en cigarr i ena handen.

– Vi har antagligen en av Sveriges största romsamlingar. Nu, när vi har sålt slut på en hel del, har vi sjuttio sorter. Många kommer hit för att pröva eller för att dricka en sort som de inte kan köpa själva.

Nästan alla karibiska länder har en eller två stora romproducenter, men variationen beror inte bara på de nationella skillnaderna. De flesta märken erbjuder flera olika lagringstider.

La Habana har byggt sitt renommé kring sitt stora utbud på rom. Under de fyra år som de har funnits har många sökt sig dit för att uppleva en riktig romprovning. De görs i flera omgångar, då rom är starkt. I den första omgången provas olika länder, den andra olika årgångar. Allt från ingen lagringstid upp till 21 års lagringstid finns. Ju yngre rom, desto vanligare är den som drinkingrediens. Det är både en pris- och smakfråga. En riktigt fin rom vill du inte förstöra med andra smaker, en olagrad kräver en blandning.

– Man känner en klar skillnad mellan de olika sorterna. Om du gör en drink med mörk rom, blir den mjukare. Den ljusa har en ren spritsmak och det känns på en gång. Min favorit är en mörk sjuårig Metusalem. Den ska helst drickas ren, men den är alltid bäst tycker jag. Captain Morgan som har mycket vaniljsmak är också bra.

De flesta romsorter som säljs på La Habana serverar de helst rena. Populärast är dock drinkarna. Till höger hittar du några som Manne och de andra barmästarna blandar på La Habana. Några som innehåller ljus rom, några med mörk. Pröva själv och hitta din egen favorit. Men glöm inte det viktigaste: massor med is, lime och en bra sockerlag.

Annons