Hem / Inspiration / Veganskt / ”Vegan för att rädda världen”

”Vegan för att rädda världen”

Publicerad den

Tre kokböcker, en av Sveriges största vegobloggar och en helt egen mattidning. Mattias Kristianssons CV kan göras långt, men när man lyssnar på hans historia låter det hela inte så komplicerat. Mattias verkar vara en kille som egentligen bara följt sitt hjärta och vågat satsa på det han tycker är kul.

Annons

Hur hamnade du här? ”

Jag har alltid vetat att jag vill jobba med mat, men inte exakt hur. Kock var aldrig något som lockade, men det var svårt att veta vad mer man kunde göra. Som barn har man ju ingen aning om alla yrken som finns. Idag får jag, även som glad amatör, hålla på med precis det jag tycker är roligast.”

Varför har du valt att fokusera på just veganmat?

”Det började egentligen med efterrätter och bakverk (som jag fortfarande älskar att göra!) och när jag började få förfrågningar om att baka veganskt såg jag en utmaning i att få till det även utan ägg och mjölk. Sedan har det snurrat på till att bli mycket mer än så.”

Är du själv vegan?

”Ja! Det började med en köttfri måndag och idag är jag vegan sedan tre år tillbaka. Jag är övertygad om att det är det absolut bästa för miljön, både för den egna hälsan och för resten av världen – det får maten att räcka till alla. Jag är vegan för att rädda världen!”

Har du något tips till folk som inte är så vana att äta vego?

”Byt ut köttfärs mot vegofärs – superenkelt och supergott!”

Idag driver du till och med en helt vegansk tidning. Berätta mer.

”Jag tyckte att det var galet att det inte redan fanns en vegetarisk mattidning och berättade om idén för flera stora förlag, men ingen nappade. Då tänkte jag att det var lika bra att ta tag i det själv. Hade jag vetat då att det var så mycket jobb hade jag funderat en gång till. Men jag älskar verkligen det här.”

I augusti släpptes Mattias Karlssons tredje bok ”Välkommen till Vegoriket” (Massolit förlag) och mellan v41-45 hittar du honom även som gästkock i Tastelines vegokasse.

vegoriket
Annons