Hem / Inspiration / Världens mat / Afrika / Kongo / Snabbguide till Kongos kök

Snabbguide till Kongos kök

Publicerad den

Tasteline har träffat experterna, Kidd Duckström och Timmy Miasangi från Tuzolana - ett företag som förmedlar afrikansk kultur. Tuzolana betyder älska varandra! Vi fick med oss goda recept från ett för oss okänt kök. Med exotiska men mycket användbara råvaror.

Annons

Kongolesisk mat är magiskt god och doftar härligt av ingredienser som kassava, matbananer, jordnötter, ingefära, pilipili, ingefära och thomson (makrill). Växten Kassava eller Maniok erbjuder viktig basmat i stora delar av världen och odlas framförallt i Sydamerika, Asien och Afrika. I Kongo äter man kassavabuskens spenatliknande blad men vanligast är att man använder de stärkelserika rötterna.

Efter maten serveras en sötstark ingefärsjuice. Gärna tillsammans med jordnötter. Drycken sägs vara potenshöjande, fungera som afrodisiakum och bota det mesta från stela leder till förkylningar, och matsmältningsbesvär.

 

Ingredienser som kassava och kokbananer finns att köpa i välsorterade grönsaksdiskar eller i speciella afrikanska livsmedelsbutiker. På bilden ser du Makemba – matbananer.

Makemba - matbananer

Snabbguide till Kongos kök

Annons