Artikel

Snabbguide till Kongos kök

Tasteline har träffat experterna, Kidd Duckström och Timmy Miasangi från Tuzolana – ett företag som förmedlar afrikansk kultur. Tuzolana betyder älska varandra! Vi fick med oss goda recept från ett för oss okänt kök. Med exotiska men mycket användbara råvaror.

Kongolesisk mat är magiskt god och doftar härligt av ingredienser som kassava, matbananer, jordnötter, ingefära, pilipili, ingefära och thomson (makrill). Växten Kassava eller Maniok erbjuder viktig basmat i stora delar av världen och odlas framförallt i Sydamerika, Asien och Afrika. I Kongo äter man kassavabuskens spenatliknande blad men vanligast är att man använder de stärkelserika rötterna.

Efter maten serveras en sötstark ingefärsjuice. Gärna tillsammans med jordnötter. Drycken sägs vara potenshöjande, fungera som afrodisiakum och bota det mesta från stela leder till förkylningar, och matsmältningsbesvär.

 

Makemba - matbananer

Ingredienser som kassava och kokbananer finns att köpa i välsorterade grönsaksdiskar eller i speciella afrikanska livsmedelsbutiker. På bilden ser du Makemba – matbananer.

Snabbguide till Kongos kök

  • Kassavarötterna är bruna och stora som bananer används till att koka i bitar, i gratänger och till mjöl osv.
  • Kassavabröd kokas inlindat i bananblad och heter Kwanga och är vanlig streetfood på gatorna i Brazzaville. Fu-fu eller kassavamos med jordnötssmör är en av Timmys favoriter som gärna betonar just jordnötssmör som en utmärkt smaksättare.
  • Kokbanan eller Makemba brukar man koka eller steka. Men vänta att använda den till den blir gul. Kidd tipsar om att lägga kokbananerna i en påse eller på en varm plats så att de mognar snabbare.
  • Thomsón eller makrill marineras innan den grillas på kol. Bröd är inte så vanligt men däremot äter man benjé till frukost som är ett sött, friterat bröd och påminner om munkar.
  • PiliPili är en het kryddblandning som enkelt mixas samman i en matberedare av habanero, lök, vitlök och koriander och smaksätter till det mesta.Tack till Guiliana Gabbanelli på etnografiska museet

Recept