Hem / Inspiration / Övrigt / Årets hemmakockar 2009

Årets hemmakockar 2009

Publicerad den

Vinnarrätten Pappardelle med dillmarinerad blåmusselsallad och desserten Krispig björnbärsglass på kokoskaramell och mangosås fick juryn på fall och Eric Månsson och Ylva-li Blanck utsågs till Sveriges bästa amatörkock när Tasteline för tionde gången arrangerade tävlingen Årets Hemmakock. Foto: Mia Carlsson

Annons

Juryns motivering:

– En färgstark och elegant varmrätt med perfekt behandlade ingredienser. Dessutom ett klimatsmart val av huvudråvara. Den friska desserten harmonierade fint med huvudrätten. En vacker och festlig uppläggning. Allt mycket gott! meddelade juryns ordförande Kurt Weid.

Namn: Eric Månsson och Ylva-li Blanck

Jobbar med: Ylva-li är biolog och skall doktorera snart, Eric är ingenjör. – När vi inte jobbar så tränar vi mycket, vandrar i skogen, fiskar och lagar mycket mat förstås, säger Ylva-li.

Därför vann vi: – Vår rätt var god, hade lite klimattänk där med musslorna, säger Eric. Lyssnar på när vi lagar mat: – Vi lyssnar inte på så mycket musik, kanske under helgen men till vardags står mest Tv:n på i bakgrunden, säger Eric.

Största tabben i köket: – Vi har väl glömt lite såser någon gång, men ingen stor tabbe direkt, säger Eric.

Oväntad förmåga i köket: – Du är ju helt otrolig på att baka bröd, säger Ylva-li. Jag är mer duktig på att hitta på grejer, man tar vad man har. – Ja, du kan hitta på nästan vad som helst av ingenting, säger Eric. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt.

Om bara en kock fick laga mat åt mig resten av livet skulle det vara: – Mattias Dahlgren är en klar favorit. Vi skall äta på hans restaurang i morgon. Men det finns många andra duktiga kockar förstås, säger Ylva-li.

Om jag får 2000 kr att lägga på mat: – Fisk och skaldjur, svarar de samtidigt. Viltkött annars kanske men det brukar vi få.

Överskattat i köket? – Lyxiga köttbitar som är svindyra i affären. De är oftast inte värda sitt pris, säger Eric.

Underskattat i köket? – Musslor, definitivt. Det är väldigt enkelt och billigt. Lammlägg är otroligt gott, säger Eric.

Råvaran som alltid hinner bli gammal innan jag använder den: – Väldigt sällan eftersom vi är duktiga att ta vara på rester. – Jag vill inte slänga någon mat, säger Ylva-li.

Finns alltid i kylen hemma: – Bara olika basvaror faktiskt, inget speciellt som vi måste ha hemma, säger Ylva-li.

Något jag skulle kunna äta varje dag är… – Ett riktigt gott bröd med smör, säger Eric. – Ditt bröd skulle jag kunna äta varje dag, säger Ylva-li.

Det lagar vi när vi har bråttom: – Sallader och ärtsoppa, säger Ylva-li. Ärtsoppa tar en stund att koka men själva tillagningstiden går fort. – Grönsaksgrytor är du duktig på, säger . Soppor är bra snabbmat, säger Eric.

Högtid med bästa maten: – Midsommar! – Den här midsommaren var helt perfekt, säger Ylva-li . Vi gjorde egen sill och gravade egen lax. Alla på festen gjorde någon rätt, det var så bra, säger Eric.

I största hemlighet äter vi… – Ibland äter vi ketchup, säger de och skrattar.

Se alla finalister och deras recept här

Annons