Hem / Inspiration / Övrigt / Nu finslipar jag på detaljerna

Nu finslipar jag på detaljerna

Publicerad den

Årets hemmackock 2008: Madeleine Hedberg har vassa tävlingsinstinkter. Som elitlöperska är hon van att toppa sina resultat och behålla lugnet när det gäller. Men mattävlingar som Årets Hemmackock är nytt för henne: "Det hör inte direkt till vanligheterna att jag gör långkok".

Annons

Namn: Madeleine Hedberg
Ålder: 25 år
Bor i: Linköping
Tävlar med: Östgötsk höstsöndagsgryta (se recept här nedan)

Berätta om ditt tävlingsbidrag!

– Temat söndagsmiddag väckte många minnen från min barndom och alla dessa goda söndagsmiddagar vi åt. Idag försöker jag laga mat på närodlat och ekologiskt, så därför tänkte jag att jag måste pusha för de lokala råvarorna från Linköpingstrakten. Till mitt recept har jag därför använt den prisbelönta potatisen från Skänninge. Högrevet kommer från Skönerö kött, ett litet företag i Valdemarsvik som sköter det mesta av produktionen själva.

Vad betyder Östergötland för dig?

– Östergötland betyder förstås mycket studier eftersom jag pluggar till lärare här, men det här är också stället där jag skapat mitt första egna hem tillsammans med min sambo. Det är i Linköping mitt intresse för matlagning och bakning har kommit fram. Dessutom är det en väldigt vacker stad att bo i.

Hur kändes utmaningen att få till en söndagsmiddag?

– Det hör inte direkt till vanligheterna att jag gör långkok. Men grytor i sig är ju inte så svåra, man låter dem reda sig själva medan man gör något annat. Den riktiga utmaningen var att få till något speciellt, de rena smakerna. Jag har försökt locka fram dem med små knep, som att använda färska champinjoner som jag steker i smör innan de får åka ner i grytan.

Är du en tävlingsmänniska även när det gäller mattävlingar?

– Absolut! Jag har aldrig tävlat med mat förut men självklart kom tävlingsinstinkterna fram när jag provlagade. Jag ska nog provlaga receptet igen för att fila lite extra på detaljerna. Jag vill vinna det här och tror att jag har bra chanser.

Vad lagar du för mat när du inte provlagar grytor?

– Allt mellan himmel och jord. En liten parantes är att jag precis blivit glutenintolerant, det ställde till det lite och jag har fått tänka om en del. I och med att jag är elitlöperska så är matlagningen en väldigt central del i livet, jag måste äta ordentligt. Jag försöker jag tillaga ett nytt recept varje vecka, ett bra knep för oss som inte vill hamna i korvstroganoffträsket!

Vad lyssnar du på när du lagar mat?

– Jag är inte så bra på att lyssna på musik, jag gillar mer prat. Radiosporten är perfekt, för då hajar jag till när det blir mål. Inspirerad?

Annons