Hem / Inspiration / Övrigt / Längtar till mammas pannbiffar

Längtar till mammas pannbiffar

Publicerad den

"Let's Dance"-aktuella Tobias Karlsson öser beröm över pojkvännens matlagning, drömmer om mammas pannbiffar, äter på Mc Donalds och har aldrig gått på en diet. Men så verkar också dans vara den ultimata träningsformen. Text och foto: Linnea Swärd

Annons

NAMN: Tobias Karlsson

ÅLDER: 35

BOR: Stockholm

YRKE: Dansare och koreograf

AKTUELL MED: Dansar för åttonde säsongen i Let’s Dance

Med föreläsningar, en kommande show och dansklasser runt om i världen undrar man hur Tobias lyckas klämma in dansträning varje dag med Let’s Dance-partnern, curlingproffset Anette Norberg. Men den energiske Tobias trivs med tempot. Han har varit med i alla åtta säsonger av Let’s Dance, och kan rutinerna. Att äta ute blir en självklarhet för att hinna med. Innan vi träffas har han fått i sig en sushi.

– Jag måste tänka på att äta, äta, äta, annars försvinner jag. Anette och jag dansar fyra timmar varje dag just nu. Längre fram i tävlingen tränar vi ännu mer, det blir stenhårt. Så mycket som vi rör på oss är det inte konstigt att kilona ramlar av deltagarna i Let’s Dance!

Har han tur kanske middagen står klar där hemma på kvällen. Sedan en kort tid tillbaka är Tobias nämligen sambo med pojkvännen Tomasz (”Äntligen kan vi bjuda hem folk på middagar!”), och det är Tomasz som står för matlagningen:

– Tomasz är verkligen världens bästa på alla sätt och vis, och grym på matlagning. Han och mamma är de bästa kockarna. Tomasz kan slänga ihop något på känsla som smakar underbart. Själv är Tobias ingen hemmakock.

– Jag har tre rätter jag gör bra: Omelett till frukost, köttfärssås och spaghetti, och kålpudding. Kålpuddingen är Tina Nordströms recept, och det fina med den är att den har en messmörssås, och att man steker kålen i sirap. SÅ gott tycker till och med Tomasz. Han är ju polack så han är van vid kål. Men sen är det stopp, jag kan inga fler rätter!

Dans är påfrestande för kroppen, och den som sett Let’s Dance vet att det förekommer många lyft och hopp för Tobias del. Att vara stark och frisk är med andra ord ett måste, och han styrketränar regelbundet. Men att hålla kroppen i trim med dieter har aldrig varit aktuellt.

– En fördel med mitt arbete är ju att jag aldrig behövt tänka på vad jag stoppar i mig. Jag har inga problem med att äta skräpmat ibland. Dieter kan säkert vara bra för de som vill förändra sin livsstil, men det handlar ju om något så enkelt som att göra av med kalorierna man får i sig.

Även om Tobias verkar opåverkad så håller han med om att dansvärlden kan vara ytlig:

– Glittriga skjortor, höga klackar och fejkbränna. Allt det där gör oss nästan till otillgängliga cirkushästar, och det är synd för dans borde vara något för alla. Igår fick jag ett mail om en spraytanning som någon bokat in inför veckans final. Nä, tänkte jag och avbokade den, för det kändes ju bara jättekonstigt!

Någon spraytanning var det inte frågan om för 27 år sedan hemma i Östansjö utanför Hallberg. Den då 8-årige Tobias hade varken talang för fotboll eller skidor, vilket i princip inte lämnade något kvar för honom att göra på fritiden.

Om inte dansläraren Lena Johnson Alnäs kommit till skolan, vill säga:

– Det visade sig att jag hade fallenhet för dans. Så jag fortsatte hos Lena. Hon är en riktig eldsjäl som satt Hallsberg på danskartan. Bara det att vi är tre proffsdansare i Let’s Dance från Hallsberg säger en hel del om hur fantastisk hon är. Tobias lyckades minst sagt med dansen, och bor nu i Stockholm när han inte reser runt i världen. Hemma i Hallsberg sitter mamma och pappa framför tv:n på fredagarna och hejar på honom. Och han vet exakt vad de ätit innan:

– Tacos! Alla i Hallsberg vet att min familj alltid, utan undantag, äter tacos på fredagar. Det har blivit en grej. När Tobias hälsar på föräldrarna njuter han annars av sin mammas husmanskost (”fast på senare tid har det blivit thaigrytor och sånt också”), och han får något drömmande i blicken när han beskriver sin mammas pannbiffar.

– De behöver aldrig fråga vad jag vill ha till middag, de vet att jag älskar allt mamma lagar. Men de där pannbiffarna alltså… Läs mer om Tobias Karlsson här!

Annons