Hem / Inspiration / Övrigt / Fotoproffs på nolltid
Kanelbullar

Fotoproffs på nolltid

Publicerad den

Med samma principer som proffsfotograferna använder behöver du ingen dyrbar utrustning och stora blixtar för att få maten att se god ut på bild. Det räcker med en kamera, ljus och lite fantasi. Vips så blir bilderna lockande och vackra. Snart kommer du dessutom inse att matfotografering är riktigt beroendeframkallande! Text & foto: Linnea Swärd

Annons

Att bläddra i kokböcker är en ren njutning – alla dessa vackra och aptitretande bilder som får vem som helst att laga maten! Själv försöker man föreviga sina middagar men det slutar bara med att maten ser ut som något man helst vill slänga. Ge inte upp – med ett par saker i bakhuvudet kan du lätt få dina recept att se lika goda ut som de faktiskt är:

1. Dekorera

Ta fram vackra uppläggningsfat, dukar och glas. En enkel men rolig dukning lyfter maten och får den att se festligare ut. Har du inget roligt porslin? Använd din fantasi och mixa hejvilt!

En vacker sjal eller en sarong fungerar också som duk eller bakgrund. Ljusstakar för värmeljus kan bli perfekta skålar för såser och en bunt tulpaner i bakgrunden kan liva upp vardagsporslinet.

Lär dig fota, dekorera

2. Fota direkt

Fota gärna maten när den precis är färdig. Mat som stått framme har en tendens att se tråkig ut – såserna får skinn och salladsbladen kroknar.

3. Använd ljuset

För att mat ska se god ut måste man ha mycket ljus. Lamporna i köket gör ofta att maten ser trist ut och inbyggda blixtar på kameror gör bilderna platta och tråkiga. Lösningen på problemet är enkel. Det finns en ljuskälla som är oslagbar: solen.

Lär dig fota, använd ljuset

Att det är molnigt eller mitt i kallaste vintern gör ingenting. Duka upp på verandan eller ställ tallriken på ett bord framför fönstret. Stäng alltid av blixten och använd dig istället av stativ eller något att luta kameran mot så att bilden inte blir suddig.

Det bästa ljuset är så kallat upplättat motljus. Det innebär att den största ljuskällan finns bakom motivet och lyser mot dig och kameran. För att lätta upp och få framsidan av maten ljusare så kan man använda ett stort, vitt papper som reflektor. Håll reflektorn framför tallriken (inte så att den syns i bild) och vinkla så att ljuset som kommer bakifrån studsar tillbaka på maten.

Om du lagar mat på kvällen kan du använda dig av bordslampor och lysrör som är lätta att flytta omkring. Undvik glödlamporna i taket – de gör ofta bilden dassig! Ställ de starkaste lamporna bakom maten så att de lyser mot kameran.

4. Gå närmare

En gyllene regel är att ställa sig riktigt nära maten. Det är ju maten som ska synas, inte hela diskbänken. Våga beskära redan i kameran – kanske behöver inte hela tallriken synas i bild?

Placera dig gärna så att du fotar maten snett uppifrån eller från sidan. Undvik att fota mat helt uppifrån, då ser den lätt platt och tråkig ut.

Lär dig fota, gå nära

5. Bearbeta

De flesta idag har enkla bildredigeringsprogram. Med dem kan man ofta beskära bilderna och dra upp kontrast och färger. Det kan vara en bra idé att sätta sig ner 2 minuter med varje bild och redigera i efterhand – det finns alltid små saker man vill ändra.

Lär dig fota, bearbeta bilden

Tips!

6. Öva öva öva!

För att det inte ska bli stressigt under matfotograferingen kan du innan du lagar maten testa med ett äpple, en leksak eller en liten krukväxt.

 

Annons