Hem / Inspiration / Nyheter / Sebastian Gibrand vinnare i Bocuse d’Or Sverige

Sebastian Gibrand vinnare i Bocuse d’Or Sverige

Publicerad den

Nu står det klart att det blir Sebastian Gibrand som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Gibrand lyckades efter upplagning av en vegetarisk rätt och en lammrätt vinna i oerhört hård konkurrens över de övriga sex välmeriterade kandidaterna och därmed ta hem vinsten i Bocuse d’Or Sverige.

Annons

Efter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik var Sebastian Gibrand den bästa kandidaten enligt årets jury.

Som vanligt bestod juryn av några av Sveriges främsta kockar däribland Henrik Norström, Markus Aujalay, Mathias Dahlgren och Adam Dahlberg. Dessutom hade juryn förstärkning av Philip Tessier, coach för Team USA som vann guldet i Bocuse d’Or 2017.

Vinsten innebär att Sebastian ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe, Kock-EM, som avgörs i Turin i juni 2018. Tävlingen i Turin är en kvaltävling till Kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, 2019 där 24 nationer ska mötas.

– Presentationer i världsklass har verkligen levererats från samtliga kandidater, vilket bådar gott inför de internationella tävlingarna. Nu ska vi skapa det team som ska hjälpa Sebastian att ta Sverige till VM, säger Henrik Norström, President i Svenska Bocuse d’Or Akademien och juryns ordförande.

Juryns motivering lyder:

Han har med stor teknisk skicklighet lagat och presenterat två mycket välkomponerade rätter. Utförandet av teamet med kandidaten i spetsen var exemplarisk, maten var fantastisk med goda välbalanserade smaker och hade den kvalitet vi söker.

Redan nu har de visat på en väldigt hög matlagningsnivå, energi och kämparglöd som kan ta oss långt i de kommande utmaningarna.

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg men bor sedan flera år i Stockholm. Han har ett förflutet från bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén. Sedan 2011 driver han sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi i Stockholm.

Vinnarrätterna

Gibrands vegetariska vinnarrätt var en kål- och sellerisnurra med variation på kål, bakad äggula fylld med Karl Johansvamp, skogskantereller samt brynt kålbuljong smaksatt med svamp.

Sebastian serverade sedan höstlamm från Älmhult med inspiration från Skåne och Provence. Kryddbakad bog med svamp och friterad bringa.

Tomat i variation med ramslökskapris, potatis fylld med fårost- och potatiskräm med timjan och krispig potatis. Till det en lammsky smaksatt med savagningvin och olivolja.

Annons