Hem / Inspiration / Nyheter / Följ med Tasteline på Pasta-VM i Italien!

Följ med Tasteline på Pasta-VM i Italien!

Publicerad den

Tasteline har skickat ner sin kock Mari Bergman och sin designer och fotograf Sanna Livijn Wexell för att uppdatera dig om allt spännande som händer under Barillas Pasta-VM i Parma.

Annons
Pasta-VM Barilla Italin

11/6 2016 14:15: Slovenien tar hem förstapris!

Idag var vi på plats på den stora finalen i Barilla Pasta World Championship 2016 och såg de fyra finalisterna laga sina rätter live på scen.

Det var en härlig stämning inne på Barilla Academia Center där tävlingen ägde rum. Nervösa och glada kockar blandat med en förväntansfull jury och publik.

Vi kan nu säga grattis till den slovenska kocken Jurec Tomic från restaurang Debellum som tog hem segern i den femte upplagan av Barillas Pasta-VM.
Med sitt recept ”Fusilli integrali formaggio di capra e zucca”, (fullkornsfusilli med getost, pumpa och zucchiniblomma) tog han juryn med storm som älskade hans genomtänkta och vällagade rätt.
Jurec Tomic var den finalist som framhävde den Italienska traditionella pastan tillsammans med de lokala smakerna från Slovenien allra bäst.

”Jag är mycket glad och rörd. Jag älskar att laga pastarätter och jag har respekt för traditionella och typiska recept, medan jag på samma gång gillar att experimentera ” – sa den vinnande kocken – ” Jag är särskilt glad över att våra två länder, som är geografiskt så nära, kan berika varandra även i köket ”.

Det har varit en fantastisk helg med många spännande möten och kockar från hela världen som delar ett och samma intresse; passionen för det Italienska köket.

Arrivederci/ Mari & Sanna!

 

pasta

Vinnarrätten lagade Jurec Tomic från Slovenien upp. Det var fullkornsfusilli med getost, pumpa och zucchiniblomma.

Pasta

Det tyska bidraget från kocken Umberto Massimo Gorizia var vår absoluta favorit. Han lagade en fantastisk Cannelloni med en 30 månader lagrad parmigiano reggiano, räkor, aubergine- och basilika pesto samt kapris, kaffe och gyllenstekta auberginechips.

pasta

Mark Delia från Spanien lagade upp cannelloni med ricotta, färska bönor, tryffelmousse och frystorkade bönor.

pasta

Yoshitaka Miyamoto från Japan lagade en ”Sesamo 150” – Roman Rigatoni med sesampesto och ragu på räkor.

_______________________

11/6 2016 13.00: Intervju med vår svenska kock i Pasta-VM Pietro Fioriniello!

Vi hade äran att få träffa Sveriges tävlande kock Pietro Fioriniello som äger och driver restaurangen La Cucina Italiana i Göteborg. En sprudlande man som är lätt att tycka om från första stund. Pietro gjorde ett starkt intryck på både juryn, publiken och inte minst sagt på oss. Med sin härliga energi och stora passion för det Italienska köket, bjöd han på en underhållande show under hela tävlingen. Tyvärr gick han inte vidare till finalen men Pietro är redan taggad inför nästa års Pasta-VM och har självklart siktet inställt på vinst.

Det var svårt att få energiknippet Pietro att stanna kvar och prata med oss i mer än två minuter i taget under tävlingshelgen, så vi passade på att intervjua honom på en 30 minuters lång bussfärd ut till studiebesöket på pastafabriken.

Pietro hur känner du dig nu?
Helt slut! Det har varit en spännande resa med mycket jobb men fantastiskt roligt. Självklart är jag lite besviken att jag inte gick vidare men jag känner mig ändå nöjd så här i efterhand.

Berätta om din tävlingsrätt. Den skulle innehålla både Italienska och Skandinaviska influenser.
Jag har lekt med rikedom och fattigdom i min rätt. Jag lagade en linguini med pilgrimsmussla från Skandinavien och en sås baserad på grädde, sardeller från Amalfikusten och Franciacorta (mousserande vin från Lombardiet).

Vart i Italien har du ditt ursprung och vad fick dig att komma till Sverige?
Jag är från Neapel och kom till Sverige för kärlekens skull, berättar Pietro med ett leende som om det vore den självklaraste saken i världen.

Har du alltid vetat att du ville bli kock?
Ja, enda sedan jag var liten så har jag varit med min mamma i köket och lagat mat, så jag har det liksom i blodet.

När öppnade du din restaurang La Cucina Italiana och hur pass delaktig är du i den dagliga driften?
Jag öppnade den för 18 år sedan och är i allra högsta grad delaktig. Jag står i köket nästan dagligen tillsammans med mina kockar. Jag tar fram alla rätter på menyn helt själv men tar så klart emot önskemål och tips från mina anställda. För mig är det jätteviktigt att maten på min restaurang verkligen speglar mig och mitt ursprung.

Vad tycker du är det bästa med det italienska köket?
Det bästa är definitivt traditionen. I Italien är man väldigt mån om att behålla sin italienska unika tradition och laga mat med enkla och rena råvaror. Och det viktigaste av allt, med mycket kärlek såklart.

Kan du ge dina tre bästa tips för att lyckas med pasta.
1. Koka pastan i mycket vatten, och ordentligt med salt. Det ska smaka hav.
2. Använd dig av en riktigt bra kvalitetspasta.
3. Ge din matlagning mycket kärlek och ta dig tid till att ge rätten en extra touch.

Om du har 15 minuter på dig att laga middag till familjen, vad gör du då?
Jag älskar fisk och skaldjur så det skulle definitivt bli en pasta med en god saffranssås och skaldjur.

Vad tycker du är de bästa smakkombinationerna tillsammans med pasta?
Utan tvekan! Pasta, tomatsås och en riktigt god parmesan.

Vilka är dina 3 favoritråvaror?
1. Vit albatryffel.
2. En riktigt bra Italiensk olivolja. Min absoluta favorit är från Villa Magra i Toscana.
3. Skaldjur som kräftor, musslor och ostron.

Vart hämtar du ny inspiration?
Jag reser väldigt mycket och hämtar ständigt ny inspiration från hela världen.

Har du någon förebild?
Jag gillar Mattias Dahlgren väldigt mycket. Han lagar fantastisk god mat på ett sofistikerat och imponerande sätt.
Även Tomas Norman är en inspirationskälla för mig. En otroligt duktig kock men som inte har synts till i rampljuset så mycket.

Vilken är din favoritrestaurang?
I Stockholm skulle jag säga Esperanto. Ett otroligt inspirerande kök med en röd tråd genom hela menyn. De använder sig av en fascinerande teknik och ett hantverk att bli riktigt imponerad av. I Göteborg så rekommenderar jag Sjömagasinet som har en fantastisk lunch.

Finns det någon restaurang i Sverige som du skulle vilja besöka men som du ännu inte har haft möjlighet till?
Fäviken Magasinet i Åre skulle jag gärna ge ett besök. Jag har hört mycket gott om den restaurangen.

 

Bussen stannar in intill pastafabriken och vi ser hur det spritter i benen på Pietro som är ivrig att gå av.

Tack Pietro för din tid och lycka till i framtiden!
Tack själva tjejer, ni har kört slut på mig, sa en skrattande Pietro ;).

 

Pietro, italien VM

_______________________

11/6 2016 10:30: Live från finalen av Barillas Pasta-VM i Parma, Italien!

Just nu lagar finalisten Mark Delia från Spanien cannelloni med ricotta, färska bönor, tryffelmousse och frystorkade bönor.

Tasteline är på plats och följer tävlingen med spänning.

pasta VM

_______________________

10/6 2016 09:02: Matfestivalen Gola Gola i Parma

Får det lov att vara en Margarita lagad av Italiens bästa vedungspizzabagare Vincenzo, en Italiensk tappning av veganmat eller kanske bara ett glas Prosecco i solen? Samtidigt som Pasta-VM hölls den stora matfestivalen Gola Gola i Parma, Italien, och besökarna kunde hitta ett stort utbud av food trucks, pop-up restauranger och caféer.

marknad
pizza

Vincenzo Capuano har vunnit priset Italiens bästa vedugnspizzabagare. Med ett brett leende serverade han oss en fantastisk Margarita och berättade sin historia om hur hans lilla pizzeria Rossopomodoro i Neapel har vuxit till Italiens största pizzakedja med 150 restauranger runt om i landet.

food truck, mat
vegantallrik

I food trucken Cucinando Su Ruote blev vi serverade en vegantallrik och en hemgjord pasta med hampapesto.

marknad, kött

Det supergulliga paret från Ba Rocca bjöd på smakprover från salamisortimentet.

pasta
pasta

Vi fick provsmaka färsk ravioli av en härlig kvinna på matmarknaden. Hon gjorde fyllning på pumpa som var supergott. Måste hem och testa det!

parmesan, ost

42 månader lagrad Parmigiano-Reggiano.

Den underbara tryffeln kunde man hitta i varenda hörn. Läs mer om tryffeln  här

_______________________

10/6 2016 08:00: På besök i en pastafabrik!

Idag besökte vi Barillas pastafabrik i Pedrignano, strax utanför Parma som är världens största! Den startades 1969 under ledning av Pietro Barilla. Vi fick en lång guidad tur runt det stora maskineriet som producerar 1000 ton pasta per dag, 6 dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll. Det var minst sagt en häftig upplevelse att se. Vi fick klämma och känna på de olika pastasorterna och fick se hela processen.

barilla, pasta
barilla, pasta
Italien, pasta VM
barilla, pasta
barilla, pasta

_______________________

9/6 2016 15:32: Matar parmesankor och får se hur man lagar den berömda osten Parmigiano-Reggiano.

Vi besökte idag den ekologiska parmesanostfarmen Iris utanför Parma, Italien. Det är från detta område osten har fått sitt namn då den började tillverkas så tidigt som på 1200-talet. Osten lagras normalt mellan 22 och 36 månader. Yngre ostar har en mjukare konsistens, medan ostar som lagrats längre blir torrare och betydligt kraftigare i smaken.

Här på Iris börjar de mjölka kl 06.00 där morgonmjölken blir parmesanost och kvällsmjölken smör. Vi lärde oss knepet hur man ser om det är en äkta Parmigiano-Reggiano-ost. Nämligen genom att hitta DOP-märkningen som endast gårdar i området har tillåtelse att används. Var även noga med att namnet måste heta Parmigiano-Reggiano och inte bara Parmesan.

Ost
blomma
Italien, VM

_______________________

10/6 2016 15:32: Semifinalisterna!

Nu är semifinalen i pasta-VM klar och vi kan presentera de 4 finalisterna i Barilla Pasta World Champions Chip!
Mark Delia från Spanien kammande hem en finalplats med sin Cannelloni med ricotta, färska bönor, tryffelmousse och frystorkade bönor.

Jure Tomic från Slovenien gick vidare med sin fullkornspasta med getost och pumpa och Umberto Massimo Gorizia från Tyskland lagade en fantastisk Barilla Cannelloni med en 30 månader lagrad parmigiano reggiano, räkor (Gallipoli), aubergine- och basilika pesto samt kapris och kaffe.

Sist men inte minst så har vi Yoshitaka Miyamoto från Japan som lagade en ”Sesamo 150” – Roman Rigatoni med sesampesto och ragu på räkor.

Grattis! Imorgon får vi veta vem som tar hem segern.

Italien, pasta VM

_______________________

10/6 2016 14:00: Galamiddag

Vad är en bal på slottet? Igår bjöd Barilla in till en stor galamiddag i en magiskt vacker kyrka som nästan kändes som ett slott. 

Med ett glas bubbel i handen fick vi äran att träffa Sveriges tävlande kock i Pasta-VM: Pietro Fioriniello som driver och äger restaurangen La Cucina Italiana i Göteborg. Han är en sprudlande man som är lätt att tycka om från första stund.

Vi träffade de 10 unga kockarna i kategorin Young Chef (under 30 år) som hade sin tävling under torsdagen där Caterina Amelio tog hem vinsten.

De 18 kockarna i The Great Chef som tävlar idag var också på plats och man märkte att de förberedde sig mentalt inför den stora prövningen. Nervositeten låg i luften men det var en härlig stämning mellan kockarna.

De 550 gästerna bjöds på en italiensk trerättersmeny och såklart var pasta i fokus.

middag

_______________________

10/6 2016 12:32: Den perfekta matbilden

Har du någonsin tagit upp mobilen och fotat din utsökta middag på en restaurang eller kanske din lyxiga frukost en söndagsmorgon? Då vet du att det kan vara ganska svårt att få maten att se lika god ut som i verkligheten.

Igår var vi på en workshop på Academia Barilla i Parma, Italien, om hur du tar den perfekta matbilden. Vi var förväntansfulla att komma över nya tips då Sanna stylar och fotograferar alla nya maträtter som Mari skapar till Tastelines Matkasse.

Baserat på Sannas egna erfarenheter och gårdagens workshop kommer här fem snabba tips du kan tänka på nästa gång du tar upp mobilen för att fota mästerverket framför dig och impa på dina instagramföljare 😉

1. Vinkel – Gör sig maten bäst uppifrån eller från sidan? Våga komma nära maten när du fotograferar.

2. Ljus – Om ljuset kommer rakt på maten tenderar den att se platt ut så använd inte mobilen eller kamerans inbyggda blixt. Tänk efter var ljuskällorna kommer från i din miljö och testa att belysa maten bakifrån eller från sidan.

3. Rekvisita – Placera gärna om gaffel, kniv, glas eller annan rekvisita så att den passar vinkeln. En tygservett som läggs lite slarvigt bredvid tallriken mjukar upp bilden och kan inge en varmare stämning. Matcha maten med rekvisita i samma färger. Limitera antalet färger så att maten kommer fram.

4. Öva – Övning ger färdighet! Ta många bilder från olika vinklar och bestäm därefter vilken som du gillar bäst. Testa dig även fram med exponeringen genom att fokusera på ljusa eller mörka fält i bilden.

5. Appar – Om du fotograferar med mobilen är det enkelt att retuschera bilden. Ladda ner och testa olika appar för att komma fram till vad du tycker om. Några tips är moreBeaute2, CP Pro, BeFunky eller Photoshops egna app.

Lycka till!
 

mat, pasta VM

_______________________

9/6 2016 15:32: Ciao!

Nu är vi framme i Parma för Barillas stora Pasta-VM! Vi rapporterar direkt på plats. Följ oss här på Tastelines hemsida, facebook och instagram för senaste nytt. Det blir en långhelg fylld av härlig italiensk matinspiration.

Nya talanger och etablerade kockar från hela världen tävlar i Parma i den femte omgången av Barilla Pasta World Championship.
Stjärnkocken Davide Oldani intar sin plats i juryn för att utse den bästa kombinationen mellan italiensk pastatradition och internationella smaker.

För första gången någonsin anordnar Barilla Pasta World Championship två olika evenemang mellan den 9 och 11 juni. Det första är avsett för ”unga talanger” på den internationella köksscenen, och det andra för välkända kockar, som redan är etablerade internationellt. Den här dubbla utmaningen representerar pastans betydelse som kärnan i det italienska köket och dess förhållande till resten av världen, en symbol för det starka bandet mellan olika kulturer och länder över hela världen.

Nu ska vi strax iväg på en workshop om hur man tar den perfekta matbilden. Sanna är extra taggad 🙂

Arrivederci! <3 Mari & Sanna

 

Annons