Hem / Inspiration / Hälsa / 5:2 / Gick ner 12 kg med 5:2-dieten

Gick ner 12 kg med 5:2-dieten

Publicerad den

Det gick en sommar, och sedan var 5:2-dieten på allas läppar. Ingen kan undgå att det är det hetaste sättet att gå ner i vikt just nu. Mathems fd VD Tomas Kull har själv gått ner i vikt med 5:2-dieten, och här berättar han om matsug, njutning och myter.

Annons

Bilden i spegeln fick Tomas att tänka om, och när han för drygt två månader sedan såg en dokumentär på TV om 5:2-dieten bestämde han sig för att ge den en chans. Sedan dess har han gått ner 12 kg.

– Kilona har rasat av mig. På köpet har jag blivit piggare och vaknar alltid utvilad, tidigt varje morgon. Nu har jag bara lite hull här kvar att ta hand om, säger han och klappar sig om magen.

Tomas kör den lite tuffare varianten av 5:2-dieten, som innebär att han inte äter något alls under de två fastedagarna i veckan.

– Jag tycker man ska vara ärlig och säga att den här dieten faktiskt inte passar alla. För mig fungerar den, jag har fastat i perioder tidigare och kan gå utan mat ända till lunch dagen efter fastedagarna. Men läser man kvällstidningarna verkar det som att 5:2-dieten är smärtfri. Riktigt så är det inte, att lägga sig hungrig på kvällen är till exempel inte så roligt. Och godissuget försvinner inte!

För Tomas är det vid middagstid på fastedagarna det blir svårast. Ibland ”fuskar” han och äter då en bit fin, mörk choklad. Att lägga sig på en bekväm nivå är något Tomas flera gånger poängterar:

– Man ska anpassa dieten till det liv man lever, inte tvärtom. När vi reste till USA tog jag helt enkelt en paus och åt precis som vanligt alla dagar, utan att ha dåligt samvete. Jag tror inte på att styra om hela sitt liv, för alltid. Och chokladen jag äter är god, men skitdyr. Fastar man två dagar i veckan har man kanske råd att skämma bort sig själv lite.

Efter drygt två månader med 5:2-dieten är Tomas fortfarande positivt inställd. Han kombinerar dieten med att röra på sig mycket och cyklar varje dag till och från jobbet. Och visst kan han tänka sig att fortsätta med 5:2-dieten några månader till, trots att han är den enda som fastar där hemma:

– Det finns ingen universaldiet som fungerar alla, och min hustru och jag är ett bevis på det. Nu behöver hon inte gå ner i vikt, men skulle hon fasta två dagar i veckan hade det blivit olidligt både för henne och alla i hennes närhet, säger han och skrattar.

På frågan om han har något tips för de som är nyfikna på 5:2-dieten, kommer svaret blixtsnabbt:

– Glöm inte att njuta! Det ska kännas bra att gå ner i vikt, och man måste komma ihåg att mat är njutning. Skäm bort dig själv med lyxigare mat de dagar du äter.

Annons