Hem / Inspiration / Fest / Så skålar du rätt på bröllopet
vinglas

Så skålar du rätt på bröllopet

Publicerad den

Augusti är bröllopsmånaden! Och bröllop är lika med god mat och gott vin. Men vad ska man dricka – och hur ska man göra det? Text: Jonas Dolk

Annons

Bröllop är festligt – fina kläder, god mat och goda viner. Det känns lite extra viktigt att både dricka, äta och föra sig rätt.

Förr fanns det extremt noggranna regler för hur skålandet skulle gå till. Jag tycker vi kan glädjas åt att många av dessa förpliktelser och ritualer bitvis har försvunnit. Men även om man idag i de flesta fall kan göra lite som man vill kan det vara kul att känna till lite seder och bruk.

Innan man själv börjar skåla vid en middag inväntar man att värden eller värdinnan hälsar välkomna och föreslår den första skålen. På bröllopet görs detta oftast av brudens far. Därefter skålar bordsherrar först med sina bordsdamer och kort därefter med damen på vänster sida. Därefter skålar man med sin fru/sällskap och därefter med värdinnan/brudparet.

Värdinnan/brudparet skålar man bara med om antalet totala gäster understiger åtta. En knepig regel, men förklaringen är enkel. Är man fler än åtta och alla skulle skåla med värdinnan/brudparet blir hon/de helt enkelt berusade. Efter värdinnan/brudparet är det fritt fram att skåla med vem man vill.

logga utan bildrand, logo, mathem

Via MatHem.se kan du beställa hem alkoholfritt vin!

Till deras sortiment

En skål visar på uppmärksamhet och är en trevlig gest. En skål kan initieras genom att man säger motpartens namn eller genom att man helt enkelt fångar dess blick. Man höjer glaset och tittar varandra i ögonen. I många böcker finns att läsa att glaset ska höjas till tredje knappen i en herrskjorta. En krånglig gammal regel.

så skålar du rätt på bröllop

Det viktiga är att man inte skymmer blicken med glaset. Att lyfta glasets övre kant till hakan brukar fungera bra. Efter det att man har tagit en klunk möts blickarna igen innan man sätter ner glasen på bordet. Enligt gammal tradition ska den som har initierat skålen sätta ner sitt glas först efter det att den andra har gjort det.

Men vilken hand ska man använda? Generellt gäller att man lyfter glaset med höger hand. Det finns ingen direkt regel, men det är faktiskt trevligt att skåla med en ”öppen” famn. Sitter personen ni vill skåla med på er högra sida kan det med andra ord vara trevligt att skåla med vänster hand istället för att på så sätt inte ”stänga ute” den man skålar med. Det är inte trevligt med en armbåge i ansiktet!

Många tycker vett och etikett är föråldrat och onödigt – men jag tycker det är roligt. Det är oftast inte gamla mossiga regler som gammelfarmor har hittat på utan det ligger logik bakom. Vin från flaska ska serveras från höger sida och vin från bricka från vänster! Men varför – jo enkelt! Vin från flaska serveras från höger eftersom de flesta kypare är högerhänta – det är helt enkelt lättare för den som ska servera att hälla upp.

Av samma anledning ska glasen placeras på kuvertets högra sida. Ett vinglas får aldrig placeras till vänster om kuvertets mittlinje. Vid servering från bricka gäller det omvända. Då är det gästens bekvämlighet som går före. Eftersom de flesta av dessa också är högerhänta så är det lättare att ta ett glas från vänster sida.

Vad ska man då dricka? Bröllop är festligt och inget är väl mer festligt än bubbligt vin! Champagne allra helst förstås. Glöm inte bort att mousserande vin passar bra även till mat, det behöver inte bara njutas som drink.

Magnumflaskor är inte heller så dumt på bröllop – en riktig festförhöjare. På Systembolaget finns en rad bra viner i större flaskor, både i det lägre och högre prissegmentet, som kan öka festeffekten avsevärt. Och då menar jag inte att man ska dricka mer – utan att stora flaskor helt enkelt är lite festligare.

Vin kan också vara en trevlig bröllopsgåva. Nej, inte en flaska spanskt lantvin inslagen i folie. Gärna något lite mer genomtänkt. Ett tips är att gå till Systembolaget och få hjälp att plocka ut till exempel fem flaskor, kanske i en trälåda. Ett som är gott efter ett år, ett efter tre år, ett efter fem år och så vidare. En liten vinsamling helt enkelt, som brudparet kan öppna upp och fira sina framtida bröllopsdagar med.

Festliga magnumflaskor till bröllopsfesten: 

Basilisk Shiraz Mourvedre, 2005, Central Victoria, Australien

6327, 170 kr. Röda, fruktiga & smakrika, 1500 ml Australiensiskt vin på ett druvrecept från södra Rhône – 90% shiraz och 10% mourvèdre. Trevlig doft med mörk sval bärighet, krydda och lakritstoner. Sötbärig smak med strävhet och lätt syrlighet som balanserar. Gärna till vilt eller lamm.

Château Coucheroy, 2005, Pessac-Léognan, Frankrike

4136, 199 kr. Vita, fylliga & smakrika, torra, 1500 ml. Systervin till det mer kända Ch. Bonnet gjort på 90% sauvignon blanc och 10% sémillon. En del av vinet har både jäst och lagrats på ekfat vilket ger ett syrligt och fräscht vin med sauvignon blanc-toner men som samtidigt har lite mer fyllighet och karaktär. Gott till syrlig mat som samtidigt behöver ett smakrikt vin.

Annons