Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Vin till asiatiska smaker

Vin till asiatiska smaker

Publicerad den

Sötsurt, salt, curry, hett - det asiatiska köket är stort och erbjuder ett myller av smaker. Gemensamt för många asiatiska rätter är dock att vi ofta tycker de är svåra att kombinera med vin. Här är vinexperternas tips till olika asiatiska rätter, och en liten smaklathund inför kommande asiatiska middagar. Hitta rätt vin till en klassisk asiatisk biffsallad, till dina hemmagjorda vårrullar eller en kryddstark asiatisk lax. Vintips: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Asiatisk mat är ett samlingsnamn för mat från hela Asien, vilket betyder en mängd olika smaker. Från elegant i Japan till kryddstarkt i Indien, kanske uttrycket ”inspiration från Asien” gör kombinationerna lite enklare. Sushi och sashimi funkar med halvtorrt vitt, medan rätter som biff teriyaki lirar bäst med mjukt av druvan pinot noir.

Kinesiskt innefattar mycket, om valet är wok väljer vi torra, fruktiga vita viner medan sötsurt passar bäst med halvtorr riesling. Det thailändska köket är smakrikt och druvor som gewurztraminer och pinot gris med påtaglig sötma är goda i kombination. Prova fatlagrad chardonnay till rätter med curry utan alltför mycket hetta, kombon är udda men läcker.

2011 Adam Les Natures Gewurztraminer

Frankrike, 2165
139 kr, 750 ml

Halvtorrt och kryddigt, med andra ord typiskt för gewurztraminer, ett vin som bjuder tropiska inslag, honung och melon därtill med rundad syra och parfymerat avslut. Gott till thaimat och väl kylt funkar vinet till sushi.

2011 Adam Les Natures Gewurztraminer

2011 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike, 5244
94 kr, 750 ml

En betydligt torrare tolkning av druvan, päron och färska blommor kantas av viss bitterhet och vitpeppar i eftersmaken, aningen restsötma gör sig påmind. Vi dricker det till kryddig mat, gärna med söta inslag.

2011 Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

2011 Hugel Gentil

Frankrike, 2108
89 kr, 750 ml

Trotjänare som bjuder kompott av druvor, blandningen av sylvaner, riesling, muscat, pinot gris och gewurztraminer blir till fruktig helhet. Aromatiska toner och blommor kantas av fräsch syra och intensiv eftersmak. Serveras väl kylt till sushi och sashimi.

2011 Hugel Gentil

2011 Torres Santa Digna Gewürztraminer Riesling Reserva

Chile, 6055
73 kr, 750 ml

Enkelt och rättframt, ett vin fyllt av päron, passionsfrukt, mango och fläderblom. En liten kryddighet kantas av frisk syra och lingonsyrligt avslut. Druvorna är gewürztraminer med liten andel riesling. Gott till kinesisk mat med sötsura inslag.

2011 Torres Santa Digna Gewürztraminer Riesling Reserva

2011 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve

Frankrike, 2190
129 kr, 750 ml

Läckert med viss sötma, den publika helheten rymmer färska aprikoser, litchi och kryddighet. En liten honungston dröjer sig kvar. Ett alternativ till thaimat.

2011 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve

2011 Dr L Riesling

Tyskland, 7218
79 kr, 750 ml

Halvtorrt och mycket lättdrucket, ett vin som med tydlig sötma och generös frukt blir ännu bättre om det serveras rejält kylt. Persika, mango och inlagda päron samsas med fruktkaramell och apelsinblom. Ett bra köp!

2011 Dr L Riesling

2011 Bolgarello Bianco Vermentino

Italien, 2340
75 kr, 750 ml

Torrt och fruktdrivet, ett vin som lirar med mycket, citrus och färska örter kantas av mandel och aningen bitterhet. Syran är frisk och helheten mycket behaglig.

2011 Bolgarello Bianco Vermentino

2011 Penfolds Thomas Hyland Chardonnay

Australien, 6023
109 kr, 750 ml

Smakrikt med tydliga inslag av fat, vanilj och kokos som samsas med mogen frukt. Gula äpplen, mango, bivax och honungsmelon kantas av rundad syra och lång eftersmak. Gott till rätter med curry.

2011 Penfolds Thomas Hyland Chardonnay

2011 Irony Pinot Noir

USA, 6694
135 kr, 750 ml

Silkesmjukt och lättdrucket, tydliga fattoner blandas med intensiv bärighet. Inslag av hallon och söta jordgubbar därtill fräsch syra och kryddig eftersmak. Nougat och ljus choklad blir till komplex helhet. Funkar utmärkt till japanskt såsom biff teriyaki.

2011 Irony Pinot Noir
Annons