Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Vin: Behåll sommarkänslorna

Vin: Behåll sommarkänslorna

Publicerad den

Vi tänker att många vill hålla sig kvar i sommarens ljuva känsla av ledighet och soliga tillvaro. Inte helt möjligt om hemvisten är Sverige, men vi får göra vad vi kan. Ett glatt humör och trevliga middagar i goda vänners lag är ett bra sätt att hålla sommaren vid liv tycker vi. Här kommer tips. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Börja med äkta bubblor från Champagne som kittlar smaklökarna:

2007 Palmer Blanc de Blancs

Frankrike, 294 kr
7553, 750 ml

Gör vilken gäst som helst glad! Aptitretande och friskt med nyanserade toner av nybakt bröd, flinta, citrus, gula och gröna äpplen. Innan försäljning har producenten Palmer lagrat vinet i fem år i sin källare vilket bidrar till fin komplexitet. Bjud gärna salta nötter eller skaldjursinspirerade snittar att tugga på.

2007 Palmer Blanc de Blancs

Fortsätt med ett friskt vitt vin som ger en läskande känsla:

2012 Sander Riesling Trocken

Tyskland, 99 kr
5368, 750 ml

Perfekt till en förrätt med citrusmarinerade skaldjur. Vinet är gjort av riesling med tydlig frukt där toner av päron, gula äpplen och plommon fyller doft och smak. I sin helhet torrt och läskande med uppfriskande syra som möter upp syran i förrätten på ett finfint sätt.

2012 Sander Riesling Trocken

Sedan ett rött i lite kylslagen tappning till lättare huvudrätt:

2010 Loimer Terrassen Pinot Noir

Österrike, 139 kr
2875, 750 ml

Gör en god varmrätt där kyckling får ta plats, gärna i kombination med fet dressing som ”caesar”, rostad potatis och grönsallad. Vinet gjort av druvan pinot noir är relativt smakrikt men samtidigt elegant, ett vin i toppform om du frågar oss. Lingonsyrligt och örtigt där inslag av hallon och röda vinbär står i fokus. Servera vinet aningen svalt för bästa spänst.

2010 Loimer Terrassen Pinot Noir

Sist men inte minst bjuder vi ett lätt spritsigt, aromatiskt dessertvin med härlig sommarkänsla:

2012 Nivole

Italien, 74 kr
7787, 375 ml

Det här är sommar! Ljuva toner av fläderblom, päron, tuttifrutti och färska örter bjuds i doft och smak. Sött, lätt spritigt och mycket insmickrande! Utan tvekan ett gott avslut på middagen, gör en god dessert fylld av säsongens bär och bjud dina gäster på. Mums.

2012 Nivole
Annons