Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Soliga aussieviner

Soliga aussieviner

Publicerad den

Novemberrusk och temperaturer som sjunker lite lägre för varje dag som går får solen att kännas hopplöst långt bort. Varför inte få en smak av värme med ett australienskt vin? Här är experternas fyra aussiefavoriter just nu. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Australien har gjort sig känt för att producera pålitliga viner, det stabila klimatet gör att variationerna mellan årgångarna minskar. Men tråkiga viner, nja kritiken är kanske berättigad när det gäller de kommersiella vinerna, i de lägre prisklasserna.

En hel del av dessa går på export och sprider ryktet om att landets viner är enformiga. Men Australien är en gigantisk kontinent där ursprung och växtplats gör att druvorna smakar olika. Därtill gör storleken skillnad, mindre familjevinerier lägger vinn om att skapa personliga viner med tydlighet i druva och fokus på vingårdslägen.

Sen en tid tillbaka pågår lite av en revolution i landet, man vill helt enkelt lyfta fram Australiens mångfald och få konsumenterna att lägga några extra kronor på sina inköp. Något som tidigare varit knepigt då landets viner förknippas med billigt och stora varumärken. Och man märker skillnad. Numera satsar producenterna på att tona ner ekaromerna i den druvan chardonnay och göra viner med lägre alkoholhalt vilket gör att upplevelsen är betydligt fräschare.

Dessutom vill man satsa på ”nya” sorter, druvor som är bättre lämpade för Australiens varma klimat och som bidrar till att höja den allmänna kvalitén i landets viner.

Tips på 4 goda köp:

2011 Catapult Shiraz

McLaren Vale, Australien, 6582149 kr, 750 ml

Mulligt men med bra struktur, McLaren Vale bjuder på tydlig prägel genom runda toner av björnbär, plommon och söt lakrits. Härligt av mynta och peppar blandas med choklad och tobak från ekfaten. Frisk syra ger spänstig helhet och vi gillar just och precis den här stilen av shiraz.

2012 Mount Crawford Riesling

Eden Valley, Australien, 2002299 kr, 750 ml

Från Eden Valley kommer viner med stor fräschör, denna gång bjuder druvan gröna inslag med citrus, äpplen och passionsfrukt i både doft och smak. Aromatiska tongångar dröjer sig kvar. Inga ekfat används i detta vin.

2012 Penfolds Thomas Hyland Chardonnay

Adelaide, Australien, 6023109 kr, 750 ml

Modern chardonnay från stilsäker jätteproducent, yppigt och friskt av gula äpplen, grapefrukt och balanserade fat med rostat, smör och tallbarr i fokus. Friska syror och aningen kryddighet mynnar ut i smakrikt avslut.

2011 The Stump Jump Reserve Grenache

McLaren Vale, Australien, 634799 kr, 750 ml

Läckert med bra balans mellan frukt och fat, moget av bigarråer och blå plommon kantas av torkade kryddor med dragon och lagerblad i fokus. Därtill nougat och rostat från eken med lingonsyrligt i den friska eftersmaken.

Annons