Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Smakrika viognierdruvan

Smakrika viognierdruvan

Publicerad den

Viognier är det perfekta valet för dig som gillar härligt fruktstinna viner, ofta med tydliga toner av tropisk frukt som melon, aprikos och nektarin. Här är våra favoriter! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

När vi provar från Systembolagets ordinarie sortiment så kommer de flesta från ”nya världen” även om druvan likväl odlas i Europa. De allra klassiska varianterna finns i franska Rhônedalen, i en liten appellation belägen längst upp i distriktet som heter Condrieu, håll utkik efter dessa rara droppar som ibland dyker upp i beställningssortiment oftare än i ordinare.

2012 Zuccardi Viognier

Argentina, 6059
80 kr, 750 ml

Ett gyllengult vin gjort av ekologiska viognierdruvor från Mendoza ger extra krydda till smakrika fiskrätter. Vinet bjuder bra koncentration för priset med tropisk touch av melon, nektarin, aprikos och upplyftande citrusfriskhet.

2012 McManis Viognier

USA, 6290
89 kr, 750 ml

Tropisk frukt i mängd från soliga Kalifornien. Helheten är sval och god med honungslen, lite karamellig fruktighet. Gott till kyckling som serveras med bulgursallad fylld med aprikoser, pinjenötter och grillade grönsaker.

2012 Clay Station Viognier

USA, 22228
99 kr, 750 ml

Härlig viognier med fet känsla i frukten, här vankas melon, aprikos, nektarin och toner av jasmin i doft och smak. Välgjort och gott, ett vin vi gärna serverar till kittostar eller rätter med asiatisk inriktning.

2012 Gnarly Head Viognier

USA, 6381
89 kr, 750 ml

Lättsam viognier med inslag av äpplen, apelsin och tropiska frukter. Gott att dricka till halstrad lax med god sallad fylld av färskpotatis, rostade grönsaker och örtcrème.

2011 Inycon Viognier

Italien, 2118
69 kr, 750 ml

Publikfriande viognier i billigt prisläge, vinet är fruktgeneröst, fyllt av persika, honungsmelon och vaniljkola. Spänstig syra livar upp och vinet gör sig allra bäst till smakrika fiskrätter.

Annons