Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Smaka på udda druvor

Smaka på udda druvor

Publicerad den

Måhända får de udda druvorna ge vika för stora jättar som chardonnay och cabernet sauvignon, som i princip odlas överallt i världen. Men helt klart är att det finns intresse och plats för lite obskyra, okända druvsorter i vår vinkonsumtion. Det är skoj att avvika från de internationellt gångbara, ofta likriktade vinerna. Gör slag i saken och köp några av vinvärldens mer udda druvor som bidrar till särpräglade viner.

Annons

Vitt

Hermanos Lurton Verdejo

Spanien
82145, 95 kr
750 ml

En frisk fläkt från distriktet Rueda i västra Spanien. Vinet är till fullo gjort av druvan verdejo vars karaktärsdrag påminner mycket om sauvignon blanc med tydliga toner av gröna blad, citrus och nässlor. Jättegott till torra, friska getostar eller till fisk- och skaldjursrätter med tydlig sälta som i sin tur dämpar vinets friska syra.

Hermanos Lurton Verdejo

Mandolás Furmint Dry

Ungern
83134, 149 kr
750 ml

Minst sagt udda är detta vita vin gjort av druvan furmint som är stor del av klassisk Tokaji, söt sådan, men som även funkar bra i torra viner. Producenten Tokaj Oremus gör en mycket god variant med toner av jäst, citrus, gula äpplen och aprikos med uppfriskande syra i medelfyllig lätt fatig stil. Toppen till kyckling eller smakrika fiskrätter.

Mandolás Furmint Dry

Mount Pleasant Elizabeth Semillon

Australien
97064, 99 kr
750 ml

Semillon gör underverk i dessertviner från franska Bordeaux, men kan även hålla fanan högt i torr tappning. Hunter Valley, beläget norr om staden Sidney i Australien, är ett vinområde vi gärna återkommer till. Just detta vin bjuder intensitet, balans och insmickrande helhet. De spänstiga tonerna av apelsin, gula äpplen och fruktkarameller blir till läcker eftersmak. Aningen spritsighet livar upp och ett tips är att servera vinet riktigt svalt!

Mount Pleasant Elizabeth Semillon

Rött

Baltos

Spanien
99218, 89 kr
750 ml

Druvan mencía odlas i det lilla vindistriktet Bierzo, beläget i Spaniens nordvästra hörn. Druvan är kapabel till stora viner fyllda av örter, frukt och kryddighet med både djup och finess. Baltos är lagrat i både franska och amerikanska fat vilket bidrar med vanilj, tobak och kaffe. Mencía påminner om druvan cabernet franc till viss del, och vi kombinerar den gärna med rätter av nöt, lamm och även gris.

Baltos

Taurasi Fatica Contadina Terredora

Italien
2258, 150 kr
750 ml

Druvan aglianico har förmågan att ge kraftfulla viner med mycket tät, mörk färg. Den har sin hemvist i södra Italien och just detta kommer från distriktet Kampanien. Vinet är nyanserat, fylligt och välgjort där lite ålder ger toner av körsbär, plommon, läder, fat och tobak i karaktären. Gärna till nöt eller vilt.

Taurasi Fatica Contadina Terredora

Allesverloren Tinta Barocca

Sydafrika
12002, 120 kr
750 ml

Druvan tinta barocca är ett stående inslag i de söta portvinerna från Portugal. Det görs, om än sällan, även torra viner av druvan i andra delar av världen. Producenten Allesverloren med familjen Malan i spetsen har fokuserat på tinta barocca i över tjugo år och gör det med bravur, i Sydafrika! Spännande och gott. Vinet är insmickrande läckert med intensiv frukt, även körvel, fudge och rostade fat finns i den breda smaken med lena tanniner.

Allesverloren Tinta Barocca
Annons